Középpontban a regionális termékek

Losonc Emberek

Besztercebánya megye regionális termékeit állították ki, illetve árusították a losonci Galéria bevásárlóközpontban. A termékek mindegyike ún. regionális termékvédjeggyel voltak ellátva, azt a célt szolgálva, hogy megőrizzék az adott régió hagyományait, egyedi termékeit, s így támogathatják a helyi kistermelőket, kézműveseket, népszerűsíthetik a régiót és a különféle szolgáltatásokat is.

Janka Bačíková, a Hont termékvédjegy koordinátora szerint legfontosabb, hogy a kézművesek megmutathatják és népszerűsíthetik termékeiket, amelyek így könnyebben eladhatók. A termékvédjegy használatát kézművesek, fizikai és jogi személyek egyaránt kérvényezhetik élelmiszeripari- és kézműves termékekre, de szolgáltatásokra, valamint szállás és étkeztetési szolgáltatásokra, illetve eseményekre is, ha megfelelnek a minőségi feltételeknek. „Nagyon szorosan együttműködünk a besztercebányai szervezettel, akik rendszeresen szerveznek kézműves vásárt az Európa bevásárlóközpontban Besztercebányán, csakúgy, mint ahogyan ezt most itt is megszervezték. Ha az itt lévők ezzel a termékvédjeggyel nem rendelkeznének, akkor ez a prezentáció nem valósulhatna meg számukra” – mondta.

Szlovákiában először mintegy tíz évvel ezelőtt alakultak regionális termékvédjegyek. Mára nyolc régió büszkélkedhet ilyennel. A védjegy garantálja, hogy az áru jellegzetesen helyi termék, a régióban, részben manufaktúrában állítják elő. A losonci bevásárlóközpontban első alkalommal szervezték meg a besztercebányai megyében létrejött öt régió termékeit, szolgáltatásait bemutató kézműves vásárt. „2015-ben kaptuk meg először a védjegyet, mint a Hont régió termékcímet. Úgy látom, van értelme, bizonyos fajta reklámot is jelent és bemutatjuk itt is a régió termékeit. Mi konkrétan méhészettel és méhtermékekkel foglalkozunk – családi méhészetet vezetünk” – tudtuk meg Babka Gábor leszenyei őstermelőtől.

Forrás: Majoros Jácint/Ma7
https://ma7.sk/tajaink/kozeppontban-a-regionalis-termekek