Kószó Katalin az Aranytollas diák

Bödő Sándor Magyarkanizsa Kiemelt cikk

Kihirdették az Újságírók Magyarkanizsai Egyesülete (ÚMKE) fogalmazásversenyének eredményeit. A legjobb írás szerzője Kószó Katalin lett.

Az egyesület minden évben meghirdeti Aranytollas diák elnevezésű fogalmazás versenyét a középiskolások számára. Az idei verseny vezértémája Az 1848/49-es Magyar Forradalom és Szabadságharc volt, de éppen ebben a kategóriában írtak legkevesebb fogalmazást a diákok. Ezen belül a Sajtószabadság témájára például egyetlen munka sem érkezett, pedig az ma is aktuális, hasonlóan, mint amilyen 169 évvel ezelőtt is volt, jegyezte meg Röhrig Ottó nyugalmazott újságíró, az egyesület elnöke. A média szerepe és jelentősége téma sem nagyon vonzotta a fiatalokat, akik még az Itt a tavasz!, a Hobbim a:… elnevezésű témák közül választhattak, a legtöbb fogalmazás azonban, mint mindig, ezúttal is a szabadon választható kategóriában érkezett.

A bíráló bizottság Bata Rózsa magyar nyelv és irodalom szakos tanárnő előválogatását követően huszonöt írást értékelt, ennek alapján hirdették ki az eredményeket. A versenyben résztvevők valamennyien a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont főleg harmadikos tanulói voltak. A legjobb írás szerzője Kószó Katalin lett. Isten áldása című fogalmazása – családi tapasztalataiból kiindulva – mély gondolatok sorával bírálja a rendszer hiányosságait. A második helyen Fiatalság-parasztság című munkájával, amelyben a fiatalok viselkedését boncolgatja, Fábián Bálint végzett, míg a harmadik díjat Katona Petra érdemelte ki. A mezőgazdasági technikusi szakon tanuló Petra a középiskola után pszichológiát szeretne tanulni. Egyéniség című, kiváló írásában – ugyancsak saját tapasztalataiból kiindulva – azt szorgalmazza, hogy merjük felvállalni önmagunkat, ne akarjunk mindig másoknak megfelelni.

„Túl nagy hatással van a külvilág arra, hogy milyenek vagyunk, milyenek legyünk. Az emberek egyszerűen elnyomják egymást. Általában szívesen hangoztatják, hogy legyünk önmagunk, de ha azok próbálunk lenni, elítélnek bennünket. Ezért akartam rámutatni arra, hogy mindenki úgy csodálatos, ahogy van, merjen az lenni, aki. Azért is tudtam ezt így leírni, mert magam is átestem ezen a folyamaton. Sokan elítéltek, barátokat veszítettem el amiatt, hogy én megpróbáltam önmagam lenni. Szerencsére sikerült és így érzem jól magam. Utólag arra is rájöttem, hogy akik ezért hátat fordítottak nekem, nem is voltak igazi barátok.” – vélekedett a harmadik díjas Petra.

A bizottság egy negyedik díjat is kiosztott, amelyet Nyári Tibor társadalombírálattal foglalkozó, Menni vagy maradni? című írása érdemelt ki. A díjazottak egy-egy tollat és könyvjutalmat vehettek át az egyesület elnökétől. Könyvjutalmat kapott Bata Rózsa tanárnő is, aki minden évben felkészíti diákjait erre a versenyre és más osztályok tanulóit is írásra buzdítja.

A díjátadás közben természetesen felolvasásra kerültek a legjobb munkák, így a többi diák valamint az ÚMKE jelenlévő tagjai is értékelni tudták azokat.

A díjátadó közös fotózással és kötetlen beszélgetéssel zárult, amelyben a fiatalok elmondták véleményüket és meglátásukat, úgy magukról a díjazott írásokról, mint azokról a dolgokról is, amelyek őket, középiskolásokat a leginkább foglalkoztatják, javaslatot téve ezzel az egyesület vezetésének a jövő évi fogalmazási verseny témáinak meghatározására.

 

Forrás: VajdaságMA

 

Aranytollas diak

(Fotó: Iván László) Folyik a díjazott írások elemzése