Korintus László: A jó tanító népművelő

Hárskút Kiemelt cikk

A Szoroskő lábánál fekvő kis gömöri községben, Hárskúton született Korintus László zenepedagógus, a Rozmaring Népdalkör és a Rozmaringsarj Népdalkör alapítója, akinek mindig is természetes volt Csemadok-tagnak lenni.

A rozsnyói tanítóképző elvégzése után, 1959-ben kezdett tanítani. 1965-ben került Dernőre, ahol nyugdíjba vonulásáig főleg a zene és testnevelés oktatójaként nevelte a sport és a zene szeretetére, valamint a közös éneklés szépségére a gyerekeket. Életét mindig is a zene határozta meg. Korán megtanult hegedülni, zongorázni, szaxofonozni és harmonikázni. Ezt a tehetségét egy, a környéken akkoriban nagyon népszerű tánczenekar tagjaként is kamatoztatta. 1978-ban sikeresen elvégezte a hároméves karvezetői tanfolyamot Pozsonyban, mivel a kóruséneklést, annak összetartó és közösségformáló erejét nagyon fontosnak tartotta.

„A Csemadokhoz tartozni, tagjának lenni számomra mindig is természetes volt. Annak idején, a rozsnyói tanítóképzőben arra neveltek bennünket, hogy a tanítónak nemcsak az iskolában, hanem a kultúra és népművelés területén is van teendője. Ezért hosszú évekig tartó pedagógusi munkám mellett aktív Csemadok-tagként és több évig a helyi szervezetek elnökeként bekapcsolódtam Dernő és Hárskút, e két kisközség kulturális életébe is. Kórusokat, népdalköröket vezettem, vezetek. A vezetőségi munkából már kiöregedtem, de a közös éneklést, a magyar népdal terjesztését a mai napig fontosnak tartom, és amíg bírom, művelem” – nyilatkozta a Felvidek.ma-nak Korintus László.

Zenepedagógusként megalakította és hosszú évekig vezette a dernői alapiskola gyermekkórusát, majd éneklőcsoportját, melyekkel szép sikereket ért el a különféle járási, kerületi és országos rendezvényeken. Dernőn felnőtt kórust is alapított, amely később éneklőcsoportként működött. 1980-ban elvállalta a szülőfalujában, Hárskúton működő énekkar vezetését is, amely 2-3 év leforgása alatt négyszólamú vegyeskarrá fejlődött, majd az évek múlásával népdalkörré alakult. Közben családjával Hárskútra költözött, ahol folytatta a megkezdett munkát. A vezetése alatt álló, tavaly megalakulása 40. évfordulóját ünneplő Rozmaring Népdalkör rengeteg fellépésen vett részt az elmúlt évek alatt.

Hetvenhét évvel a vállán vallja, hogy ennyi éven keresztül motivációt jelentett a számára a szervezetben végzett rendszeres munka. „Aktív munkával, cselekvéssel igyekeztem hozzájárulni ahhoz, hogy a felvidéki magyarság kultúráját tovább gyarapítsam, és tehetségem szerint ápoljam” – mondja Korintus László.

Az utánpótlásról sem megfeledkezve, 2013-ban megalakította a Rozmaringsarj Népdalkört, tovább tanítgatva a kisiskolásokat a zene, a magyar népdal és a közös éneklés szeretetére. Nagy örömére az unokái is a csoport tagjai. Fia, ifjabb Korintus László pedig a nyomdokaiba lépett, jelenleg ő a Csemadok hárskúti alapszervezetének az elnöke. Kérdésünkre, hogyan ösztönözte fiát az elnökség átvételére, egyszerűen csak ennyit válaszolt: „Nem kellett külön motiválnom. Szükség volt a hárskúti alapszervezet vezetőségének a megfiatalítására, és az új vezetőségi tagok a fiamat választották az elnöki posztra. A fiatalok szívesen kapcsolódnak be a szervezet munkájába azon fáradozva, hogy a tagság létszáma gyarapodjon. Fontos, hogy őrizzék, ápolják és adják tovább őseink örökségét – anyanyelvünket, kultúránkat, hogy megmaradjunk” – hívta fel az utókor figyelmét az idén Csemadok Életműdíjjal kitüntetett Korintus László.

Forrás: Felvidek.ma