Könyvturi | élőKönyvtár

Kiemelt cikk

Könyvturi | élőKönyvtár: ahol az előítéletek megszűntek, a könyvek gazdát cseréltek

Sztereotípiák lerombolásával és könyvhegyek közti keresgéléssel zárult a Könyvturi | élőKönyvtár második kiadása április 15-én a sétatéri Kaszinó épületében. Közel 2000 könyv talált gazdára és több mint 800 látogató érdeklődött az esemény iránt, amelynek mottója: Nézz szembe a félelmeiddel és találkozz személyesen a sztereotípiáiddal! A szervezést az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Báthory István Alapítvány a Perspektíva és Campus diákújságok közreműködésével végezte.

A nap első részében az állandó könyvturkálás és az élőkönyvek kikölcsönzése mellett az anyanyelvi kvíz is a program része volt. A folytatásban a nők az irodalomban témában beszélgetett Demeter Zsuzsa irodalomkritikus és Márton Evelin író. A társalgás során lerombolták azt az előítéletet, miszerint a nők csak könnyed témakörökben írhatnak. Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követte a vers szerepe az erdélyi irodalomban címmel, amelyet Karácsonyi Zsolt moderált. A beszélgetésben részt vett Széman Emese Rózsa, Balázs Imre József és Demény Péter, akik kifejtették véleményüket a vers előadásmódjának fejlődéséről és a közéleti költészetről.

A délutáni órákban megnövekedett az érdeklődők száma és az élőkönyvek listája is bővült többek között Hegedüs Csilla örökségvédelmi szakemberrel, Horváth Anna alpolgármesterrel, Kiss Noémi feministával és André Ferenc költővel. Mindegyik élőkönyvvel való beszélgetés elősegítette az előítéleteink, félelmeink leküzdését. Papp Szabolcs – fogyatékos – bebizonyította, hogy sérültként is lehet teljes értékű élete, csak szeretet, türelem és nagy akaraterő szükséges hozzá. Hegedüs Csilla a kolozsvári műemlékekért vívott harcról beszélt, emellett kiderült, hogy kevés szabad idejét legszívesebben családjával tölti.

A program kiemelkedő részének számított a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája jelelőkórusának megható produkciója, amely példaértékű volt minden résztvevő számára. A fellépő gyerekek megmutatták, hogy hallássérültségük ellenére is kitűzhetnek célokat maguk elé és a zenében is örömüket lelik.

A Könyvturi | élőKönyvtár jam sessionnel zárult, amelyen a résztvevők a szervezőkkel együtt ünnepelték az esemény sikerét és már a következő kiadásokon gondolkodtak.

Forrás: Perspektíva, 2016. április. 18.