Könyvtári gyerekprogramok kínálata

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

A Pélmonostori Városi Könyvtár és a keretében működő Horvátországi Magyarok Központi Könyvtára megújult könyvállománnyal és számos érdekes gyerekprogrammal várja az érdeklődőket.

Rajzfoglalkozás, könyvtári kisiskola várja az érdeklődő gyerekeket a Pélmonostori Városi Könyvtárban. A programok célja minden esetben az, hogy megismertessék és megszerettessék a gyerekekkel a könyvtári közeget, az olvasást, a könyveket, hogy minél több verset, mesét, történetet megismerjenek, és ezáltal gazdagodjon szókincsük, tudásuk.

Rabbi Zsolttal, a magyar központi könyvtár vezetőjével beszélgettünk, aki részletesen is beszámolt a foglalkozások lényegéről.

‑ Nagyon sok munkát fektetünk abba, hogy minél több foglalkozást kínáljuk a gyerekek számára, s azok révén életközeli kapcsolatba hozzuk őket a könyvekkel, könyvtárral. Már a tavaly ősz folyamán is szerveztünk rajzfoglalkozásokat, melynek olyan nagy sikere volt, hogy januárban újabb felvételt hirdettünk és ismét egy 10 alkalmas foglalkozás keretében, három csoportban is foglalkoztatjuk a gyereket hetente két napon.

Márciustól-júniusig tart intézményünkben a könyvtári kisiskolás program, amely ugyan nem váltja ki a rendes kisiskolás képzést, de ennek keretében, a beiratkozott leendő elsősök, minden szombaton új ismereteket sajátíthatnak el a színekről, számokról, betűkről. Mindezt irodalmi művek megismerésével összekötve egy komplex nevelési program keretében. Ez a program már harmadik éve folyik itt a könyvtárban, és mindig nagy az érdeklődés. Az aktuális jelentkezés alapján idén is két-három csoportot tudunk majd indítani.

Ezek a foglalkozások ‑ az ismeretszerzésen kívül ‑ szép élményben is részesítik a gyerekeket, ugyanakkor a könyvtári közegbe „csábítják” őket és így potenciális tagokká avanzsálódnak.

‑ Miután a gyerekek részt vesznek ilyen foglalkozásokon, könnyebb a könyvtári tagságba „csábítani” őket. Pélmonostor város területén lakcímmel rendelkező első osztályos elemisták és első középiskolások minden ősszel az iskolaév elején bérmentesen iratkozhatnak be a könyvtár tagságába. Ez is egyfajta motiváció. A tapasztalat azt mutatja, hogy ennek a kedvezménynek köszönhetően a következő évben (másodikosként) már önköltségesen is beiratkoznak. A statisztikák szerint a legtöbb olvasót a 15-18 éves korosztály sorából veszítik el a könyvtárak.

Mivel a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárán és az A modell szerint működő magyar iskolák könyvtárain kívül, más hivatalos magyar könyvtár nem működik Horvátországban, milyen lehetőségük van azoknak a gyerekeknek, akik mégis szeretnének hozzájutni magyar kiadványokhoz, de nem pélmonostori lakosok?

‑ Korábban már létrehoztunk letéti állományt a vörösmarti óvodában. Ezt a modellt most nemrég az eszéki Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ Bóbita Óvodájában is megvalósítottuk, és ott is nyitottunk egy 50 könyves letéti állományt. Ez által sokkal hozzáférhetőbbé válnak a könyvek a gyermekek számára.

Sikerül e évről-évre bővíteni is a magyar könyvtár kínálatát?

‑ Ami a Horvátországi Magyar Központi Könyvtárat – vagyis a magyar könyvállomány bővítését illeti inkább az anyaországi pályázatokra tudunk támaszkodni, gondolok itt a Bethlen Gábor Alapra és a Márai programra. Ezeknek a támogatásoknak köszönhetően 2017-ben az előző évekhez képest, rekord könyvmennyiséggel, 600-nál is több magyar könyvvel tudtuk bővíteni az állományunkat. Elsősorban kortárs irodalmi művekkel, gyerekkönyvekkel bővült a kínálat.

A magyar központi könyvtár vezetője azt mondta, nagyon örül annak, hogy a dolgok ilyen jól működnek és évről évre szélesedik mind a program, mind pedig a könyvkínálat is intézményükben.