Könyv született Berger Ottiról

Horvátországi Magyar Napló Vörösmart, Eszék Kiemelt cikk

Bemutatták a Berger Ottiról szóló könyvet Vörösmarton

Szeptember 5-én került bemutatásra Varga Mária, Ég és föld között – Berger Otti, a vörösmarti textilművésznő című könyve. Másnap, szeptember 6-án Eszéken is bemutatták a kötetet.

Berger Otti életét kutatta Varga Mária, aki Berger Ottót is megismerhette. Mária Laskón született, Svájcban, Zürich közelében él, de Laskón is van otthona, ahova gyakran hazajár.

1

Szakács Varga Mária vagyok tulajdonképpen, de amikor itthon vagyok, csak a Varga Mária nevet használom, hiszen itt mindenki így ismer. Egyrészt mert gyerekkorom óta itt voltam, másrészt pedig édesapám, Varga Sándor után, aki református lelkész volt. Először tanítóképzőt végeztem és egy évig Vörösmarton tanítottam, utána pedig festészeti akadémián tanultam tovább. Jelenleg Zürich mellett élek. Festészettel egész életem folyamán foglalkoztam, de restauráltam is, valamint rajzot is tanítottam egy ideig Svájcban – tudtuk meg Máriától.

Varga Mária Ég és föld között című könyvéről már korábban is beszámoltunk lapunkban. A könyvet először Budapesten mutatták be. A könyv Horvátországban, Vörösmarton szeptember 5-én, Eszéken pedig szeptember 6-án került bemutatásra.

Ez az első megjelent könyvem. Írtam már ismertetéseket, tanulmányokat, de könyv formájában az Ég és föld között című írásom jelent meg. Sokan azt kérdezik miért pont Berger Otti? Egyrészt mert ismertem az öccsét, Berger Ottót Vörösmarton. Amikor először találkoztam Berger Otti nevével, nem itthon, hanem külföldi levéltárakban, könyvekből, tanulmányokból olvastam, felkeltette az érdeklődésemet. Mindketten baranyaiak vagyunk és talán leginkább ezért kezdtem utánakeresni.

Könyveket kerestem, amikben ő szerepel, tanulmányokat a Bauhaus iskoláról, ahol ő tanult majd később tanított, barátai visszaemlékezéseit jegyeztem fel. Úgy gondoltam sokat megtudtam róla és ezt meg kellene őrizni az utókor számára, ezért elkezdtem írni. Róla is egy kis ismertetőt szerettem volna készíteni, viszont annyi anyag jött össze Ottiról, hogy egy tanulmányba nem fért volna bele, ezért megszületett ez a könyv – meséli lapunknak a könyv szerzője.

Varga Mária a kutatásokat, az anyagok gyűjtését a mindennapi munkája mellett végezte. A munkát tíz évvel ezelőtt kezdte. Jegyzetelt, írt, kutatott. A könyvben először láttak napvilágot Berger Otti levélrészletei.

Ez egy nagyon izgalmas része volt a munkának. Berger Otti barátainak az utódaival léptem kapcsolatba s így sok személyes adatot tudtam meg Ottiról. Otti egy építésszel levelezett és ezeket a leveleket a chicagói levéltárban őrzik, és megszereztem tőlük ezeket a leveleket. A levelek német nyelven voltak, amiket aztán én fordítottam magyar nyelvre – tudtuk meg Máriától.

A szerző azt mondja, fontosnak tartotta, hogy ez a könyv megjelenjen, hogy megismerjék Berger Ottit és munkásságát, valamint a szomorú sorsát.

M.LJ.