Költészet napi szavalóverseny

Hírek

Költészet napi szavalóverseny a Palágykomoróci Általános Iskolában

2016. március 15-én a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és az Ungvári Járási Oktatási Hivatal közös szervezésében iskolánk adott otthont a Bátyúi Költészeti Napok keretében sorra kerülő megyei szavalóverseny ungvári járási középdöntőjének.

A rendezvény megnyitóján az iskola magyartanára, Kótyuk Diána köszöntötte a zsűritagokat, a versenyzőket, a felkészítő tanárokat és minden kedves meghívott vendéget. Ismertette a verseny lebonyolításának rendjét és követelményeit. Balogh Dénes Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja Orbán Viktor, magyar miniszterelnök szívélyes üzenetét tolmácsolta nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából.

Ezt követően az iskola igazgatónője, Pekár Tünde köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében felhívta a figyelmet Vasvári Pálra, a „márciusi ifjak” egyik vezéralakjára, akinek gyökerei szorosan kapcsolódnak Palágykomoróchoz.

Iskolánk tanulóival közösen mi is felelevenítettük e sorsfordító nap eseményeit, műsorunkkal fejet hajtottunk a márciusi ifjak emléke előtt.

Az ünnepi műsor után Braun Éva, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet módszerésze köszöntötte a résztvevőket. Ünnepi beszédében elmondta, hogy minden magyar ember számára fontos ez a dátum, hiszen 168 évvel ezelőtt ugyanezen a napon ünnepelték a magyar szabadság újjászületését.

Ezek után léptek színre a szavalóverseny résztvevői. Az első fordulóban versenyzők az általuk szabadon választott verseket adták elő, majd a következő fordulóban a kötelező verset, Vári Fábián László Szent a föld (Nyírő József hazatér) című alkotását. A produkciókat 8 tagú zsűri értékelte, melynek elnöke dr. Györke Magdolna, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszékének docense volt, tagjai Balogh Dénes, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Braun Éva, a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet módszerésze, Gazda Erzsébet, a kárpátaljai református püspökség oktatási szaktanácsadója, Janovics Erika, az Ungvári Járási Oktatási Osztály Módszertani Kabinet vezetője, Perduk Ibolya, az ungvári járási magyartanárok módszertani csoportjának vezetője, Katona-Mironova Berta, az Ungvári Járási Oktatási Osztály Módszertani Kabinet státuszon kívüli módszerésze, Kótyuk Diána, a Palágykomoróci Általános Iskola magyartanára voltak.

A versenyt megtisztelte jelenlétével Béres Katalin, iskolánk volt igazgatónője és Szkoropádszky Péter görögkatolikus parochus.

Amíg a zsűri meghozta végső döntését, addig a vendégek betekinthettek iskolánk múzeumába, valamint megnézhették a Petőfi Sándor műveiből készült könyvkiállítást.

Mindezek után a zsűri elnöke, Györke Magdolna értékelte a hallottakat-látottakat, majd kihirdette az eredményt. A zsűri döntése alapján a legjobb versenyzőnek Katona Veronika, a Nagydobronyi Középiskola tanulója bizonyult, felkészítő tanára, Balogh Miklós. A második helyezettnek járó díjat, valamint Magyarország Ungvári Főkonzulátusának különdíját Varga Brigitta, a Kisgejőci Középiskola tanulója vehette át, felkészítő tanára, Perduk Ibolya. A harmadik helyezett Hidi Erika Petra, a Nagydobronyi Középiskola tanulója lett.

A vetélkedő győztesei a KMPSZ oklevelei mellett értékes ajándékokban részesültek. Ajándékkal köszöntük meg a zsűri lelkiismeretes munkáját is, ezenkívül minden versenyző és valamennyi felkészítő tanár ajándékcsomaggal lett gazdagabb.

Hálás köszönetünket fejezzük ki a verseny fő támogatójának, Herczegh Melinda asszonynak, Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita édesanyjának, akinek jótékony célú támogatása nagyban hozzájárult az iskola ünnepi rendezvényének sikeres és színvonalas lebonyolításához, továbbá köszönetet mondunk a palágykomoróci református és katolikus egyházközségeknek, valamint a helyi Kenguru Alapítványnak a támogatásukért.

Külön öröm volt számunkra, hogy iskolánkban első alkalommal köszönthettük a Csipkés együttes tagjait, kiknek zenés-táncos műsora színesítette, gazdagította programunkat, műsoruk emelte e nap eseményeinek színvonalát.