Kitárulkoznak az MNB-alapítványok

Kiemelt cikk

A Kúria és az Alkotmánybíróság döntésének megfelelve elsőként a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatt álló MNB-alapítvány tette közzé költéseit.

Új menüponttal bővült a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány honlapja, „Közérdekű adatok” címen. Annak hatására, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2013 decembere és 2015 decembere között létrehozott, fél tucat alapítvány „tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság és a Kúria döntését, ennek megfelelően kiadja a jogszabály szerint megismerhető adatokat” – olvasható a közlemény az alapítványok honlapján. Folyamatosan töltik fel, hogy mennyi támogatást, milyen célokra adtak az MNB-től kapott közpénzből – de csak az intézményeket, gazdasági társaságokat nevesítik, a magánszemélyeket nem, miután ezt a bíróságok szerint a személyes adat védelmére hivatkozva megtagadhatják.

Stílszerűen elsőként és lapzártánkig egyedüliként a legelőször alapított, kuratóriumában Matolcsy György mellett Balog Ádámot, az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját is szerepeltető Animae tette közzé adatait. Nemcsak a költéseik derülnek ki, hanem valamennyi cégszerű adat, ily módon az érdeklődőknek már nem kell a Fővárosi Törvényszéket felkeresniük például ahhoz, hogy kiderüljön: az Animae január végén már kilencedszerre módosított alapító okirata szerint az MNB eddig 60,1 milliárd pénzbeli vagyont juttatott neki. Ezenfelül bocsátotta a rendelkezésére a budai Várban lévő 1476 négyzetméteres műemlék épületet, amelyet az MNB 1,85 milliárd forintos értéken szerepeltetett.

Az alapítvány céljaira a 60,1 milliárdból közvetlenül 20 milliárd használható fel, a további 40 milliárdnak (amiből 10 milliárd euróban van) csak a hozama. Ez utóbbi többségét az Animae állampapírban tartja, emellett három társaságban van részesedése több MNB-alapítvánnyal együtt. Az egykori Luxus-áruháznak is helyet adó, Vörösmarty téri Kasselik-Ház hasznosítására gründolt zrt.-ben 25 százalékot birtokol, ennek névértéke 1,8 milliárd forint. A Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-ben meglévő 16,6 százalékának a névértéke 2 milliárd, míg a Pallas Athéné Domus Optima Befektetési, Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-ben levő 16,6 százalékának 200 millió.

Ám az Animae közvetlenül felhasználható 20 milliárdja is soknak tűnik ahhoz képest, hogy március 22-éig mindössze 467 millióról írt alá támogatási szerződést. Ez a teljes vagyonának még az 1 százalékát sem éri el, ami csak megerősíti a kételyeket, vajon mi szüksége volt az MNB-nek arra, hogy ilyen hatalmas közpénzt tegyen ki alapítványaihoz. Táptalajt adhat azoknak a piaci feltételezéseknek is, amelyek szerint az alapítványok valamilyen nagyszabású ügylet(ek)re jöttek létre, noha azt a Világgazdaságnak minden alapot nélkülözőnek minősítették, hogy az MKB vevőjének kiválasztott, két titokzatos magántőkealapba tettek volna pénzt.

A támogatottak köre és a nekik adott összegek is arra utalnak, hogy az alapítványok azért akarhatták eltitkolni eddigi költéseiket, és azért kérte ehhez Matolcsy a Fidesztől a jegybanktörvény módosítását, mert olyan ügylet(ek)re készülhettek, amelyek részleteinek nyilvánosságra kerülése már kínos lett volna. Az Animae legnagyobb egyösszegű támogatása 55 millió forint volt, ami még akkor sem kiugróan magas, ha az azzal támogatott Pécsi Tudományegyetem ezenfelül két lépésben még 17 milliót is kapott. A három magánszemélynek egyéves cambridge-i mesterképzéshez fejenként juttatott 11-11 millió sem számít nagy összegnek.

Most közzétett adatai szerint az Animae hat főt foglalkoztat, akik Szemerey Gabriella igazgatót nem számítva havonta összesen nettó 1,729 millió forintot kapnak. Szemerey és a vezető tisztségviselők (a kuratórium hét és a felügyelőbizottság három tagja) illetménye, munkabére, rendszeres juttatásai, valamint költségtérítése havonta összesen nettó 4,74 millió forint, az egyéb alkalmazottak pedig együttesen nettó 1,84 millió prémiumban részesülnek, ezenfelül megtérítik nekik a munkába járásuk költségeit.

forrás: vg.hu