Kishegyes jubileuma

Kishegyes Vezércikk

Ünnepi műsorok falunaptól András-napig – Kishegyes újratelepítésének a 250. évfordulóját ünnepli.

Kishegyes települést 250 évvel ezelőtt telepítették újra, miután sikerült kiűzni a törököket erről a vidékről. Békésszentandrásról 81 család érkezett, hogy új otthont teremtsen itt, a Bácska szívében. A kishegyesi helyi közösség úgy döntött, hogy a kishegyesi falunaptól András-napig tartó időszakot jubileumi programoknak szenteli. A falunapi programsorozat március 20-án kezdődik.

Sándor István, a programsorozat egyik koordinátora arról is beszámolt, hogy az újratelepítés jubileuma mellett az idén van az 50. évfordulója annak, hogy Kishegyes felvette a kapcsolatot Békésszentandrással.

– A falunap első programjára március 20-án kerül sor, Őseink nyomában címmel. Ez beszélgetés lesz Kishegyes és Békésszentandrás kapcsolatfelvételének 50. évfordulója kapcsán. Erre a rendezvénye békésszentandrási vendégek is érkeznek, valamint jelen lesznek azok a kishegyesiek, akik hozzájárultak a két település kapcsolatának ápolásához. Ezt követi a Kishegyes régen és ma elnevezésű fotókiállítás, amit a Szó-Beszéd szerkesztőségének jóvoltából mutatunk be. Március 21-én az óvoda közreműködésével bábelőadást láthatnak a legkisebbek, majd Kishegyes részletekben címmel Kormos Róbert kishegyesi festőművész képeiből nyílik kiállítás. Március 22-én Nagyanyáink hagyatéka és napjaink kézimunkái címmel egy kézimunka-kállítást láthatnak az érdeklődők az Ifjúsági Otthonban. Aznap este a Dombos Wine Clubban koncertezik a Fanfara Complexa együttes. A festmény- és kézimunka-kiállítások megtekinthetők március 23-án, szombaton, a falunapi programsorozat fő napján is. Szombaton érkezik a legnépesebb küldöttség Békésszentandrásról és a falu többi testvértelepüléséről, s akkor nyílik a Szülőföldem nevezetességei című iskolásrajz-kiállítás, majd következik az első világháborúban elesett kishegyesiek emléktáblájának leleplezése. Dr. Virág Gábor és Varga Géza helytörténészek munkáját felhasználva, számos intézettel és Kishegyes polgáraival együttműködve állt össze az áldozatok listája. A művelődési otthon előterében Békésszentandrás régen és ma címmel nyílik kiállítás, amit az ünnepi műsor követ. Ezen fogják átadni Kishegyes kitüntetéseit, elismeréseit. Március 24-én zárul a falunapi programsorozat gyorslépéses sakktornával a Dombos Wine Clubban, ünnepi szentmisével, valamint komolyzenei koncerttel, amelyen fellép Csőke Noémi – számolt be a koordinátor.

A falunapi műsorokkal nem fog véget érni a jubileumi programsorozat, Békésszentandrás és Kishegyes számos közös programot fog szervezni – mondta Sándor. A tervek szerint egy nagyobb kishegyesi küldöttség ellátogat majd a békésszentandrási Vitamin-napokra, ahol a civil szervezetek is lehetőséget kapnak az ismerkedésre, bemutatkozásra. A helyi közösség égisze alatt a kishegyesi civil szervezetek már összeállítottak egy jubileumi programkínálatot a békésszentandrásiak számára, és a békésszentandrásiak is hasonlóképpen kidolgoztak egy rendezvénytáblázatot a kishegyesiek számára – tudtuk meg a koordinátortól.

A jubileumról az Anna-napok és a hegyesiLITERAtúra rendezvények keretében is meg fognak emlékezni. Emellett a Szó-Beszéd szerkesztősége megjelentet egy jubileumi kiadványt, amelynek összeállítása már megkezdődött – mondta Sándor István.

Forrás: Magyar Szó