Kisebbségi szemlét tartottak

Horvátországi Magyar Napló Grubisno Polje Kiemelt cikk

Június 9-én került sor Bjelovár-Bilogora Megye 4. Kisebbségi Kultúrszemléjének megtartására Grubisno Poljen, a városi mozitermben.

A szombaton megtartott esemény főszervezője a megyei kisebbségi koordináció volt, házigazdája pedig idén a roma kisebbég képviselői.

A Kultúrszemle keretében gasztronómiai bemutatóra is sor került, a Kultúr Központ előtti téren mindegyik kisebbség saját standján kínálta nemzeti konyhájának jellegzetes ételeit, italait a rendezvényre érkező közönségnek.

Ezt követően a moziterem nagyszinpadán sor került a nemzetiségi kultúrműsorra, melyen a magyarságot a gerbaváci székhelyű Grubisno Poljei Magyarok Közösségének kereteiben működő Gémeskút Tánccsoport, valamint a Bjelovári Magyarok Közösége képviselte. Rajtuk kívül a treglavai, Kis- és Nagy Zdenciről érkező, valamint Grubisno Poljei cseh egyesületek, az Osztrákok és Németek Egyesülete, valamint a garesnicai és grubisno poljei szerb egyesületek képviselői léptek fel. A többségi nemzet előtt a Grubisno Poljei Kulturális Központ néptáncegyüttese mutatkozott be a nagyérdemű – egyébként telt házas – közönségnek.

A rendzvényen jelen voltak és beszédet mondtak Veljko Kajtazi, roma és még 11 kisebbség parlamenti képviselője, Zlatko Pavičić, Grubisno Polje Város alpolgármestere, valamint Bojana Hribljan alispán asszony is.