Kiosztották Bukarestben a Gopo-díjakat

Erdély Hírek

Kedd este adták át a Bukaresti Nemzeti Színház nagytermében a Gopo-díjakat. Gopo-díjakra az előző évben a romániai mozikban bemutatott hazai nagyjátékfilmek közül 19-et jelöltek különböző kategóriákban. A legjobb mellékszereplő kategóriában jelölve volt Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színésze is az Un prinț și jumătate című filmben nyújtott alakításáért, de a díjat végül Alexandru Dabija kapta, akit a Radu Jude által rendezett Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari című filmben nyújtott alakításáért díjaztak. Jude filmje a a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is hazavihette.

A legjobb filmnek járó díjat a Stere Gulea rendezte Moromeţii 2 című film kapta. A filmet 14 kategóriában jelölték, ebből jelöl 9-et sikerült is díjra váltani.

A Moromeţii 2 a legjobb játékfilm, a legjobb operatőr, a legjobb vágás, a legjobb hang, a legjobb díszlet, a legjobb jelmez, a legjobb smink és frizura díjakat kapta meg, továbbá a legnézettebb román filmként a közönségdíjat is bezsebelte. A legjobb rendező Constantin Popescu lett, a Pororoca című filmje miatt. Továbbá Bogdan Dumitrache lett a legjobb főszereplő Iulia Lumânare pedig a legjobb mellékszereplő színésznő, szintén a Pororoca című filmben nyújtott alakításukért.

A Gopo-gálán Cosmina Stratan kapta a legjobb főszereplő színésznőnek járó díjat a Florin Șerban által rendezett Dragoste 1. Câine című filmben nyújtott alakításáért.

Az Ivana Mladenović által rendezett Soldații. Poveste din Ferentari című alkotás kapta a legjobb első filmnek járó elismerést, míg legjobb eredeti filmzenének járó díjat Massimiliano Nardullinak a Charleston zeneszerzőjének ítélték oda. A Cadoul de Crăciun kapta a legjobb rövidfilmnek járó elismerést, míg a legjobb dokumentumfilm a Caisă című alkotás lett. Az előbbit Bogdan Mureșanu, az utóbbit Alexandru Mavrodineanu rendezte. A The Killing of a Sacred Deer című alkotást választották a legjobb európai filmnek, amelyet Jorgosz Lanthimosz görög rendező rendezett.

A Gopo-különdíjat kapott Dan Chișu színész, rendező, továbbá Constantin Dinulescu és Ileana Stana Ionescu színművészek életműdíjban részesültek.