Kiállítás szervezett a Radar Rádióklub

Topolya Kiemelt cikk

Utazz velünk, fénysebességgel címmel nyílt meg csütörtökön a topolyai Radar Rádióklub kiállítása a Művelődési Ház kiállítótermében. A klub történetét és egyben a távközlési technika fejlődését a kiállított tárgyakon, dokumentumokon keresztül kísérhették végig a kiállítás látogatói.

A topolyai Radar Rádióklub nagy múltú egyesület, 1946 óta működik. A két világháború között is volt már rádiós mozgalom, viszont a háborús időszak nem kedvezett a rádiósok munkájának, ezért akkor megszűnt működni. A kiállításon a bemutatott felszerelés mellett sok fotó és sok oklevél is látható, melyek alapján végigkísérhető a topolyai rádióamatőrök tevékenysége. A tárlat nem titkolt célja bemutatni munkájukat, a kapcsolatteremtéseiket igazoló lapokat, a muzeális értékű készülékeiket, saját készítésű kiegészítő készülékeiket, QRP rádióikat, különleges szoftver definiált rádióikat és a VHF-UHF és HF sávra használatos rádiókészüléküket.

Hasonló kiállítás keretében minden évben bemutatkozik a topolyai Radar Rádióklub. Bacsa Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, hogy Nikola Tesla születésének július 10-én volt az évfordulója és a kiállítást ezúttal a telekommunikáció terén maradandót alkotó tudósnak, kutatónak szentelték. 1856-baan született a szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét. Bacsa Ferenc elmondta, hogy az egyesület székháza az egykori bíróság épületében található, ahol most a közjegyzők is fogadják ügyfeleiket. Az irodájukban jelentkezhetnek azok, akik szeretnék segíteni az egyesület munkáját, vagy rádióamatőrként szeretnének tevékenykedni.

 

Forrás: Vajdaság Ma