Kézimunka kiállítás Kiskőszegen

Horvátországi Magyar Napló Kiskőszeg Kiemelt cikk

Március 11-én a kötésé, horgolásé, hímzésé, varrásé volt a főszerep Kiskőszegen a kultúrotthon régi olvasóteremében, ahol a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület megrendezte hagyományos kézimunka kiállítását.

Összevont kiállítás volt, melyet idén 15. alkalommal tartottak meg. A szervezők nem szabtak meg külön tematikát, mindenféle technikát vártak, így volt a hímzések mellett horgolás, kötés, slingelés, gyöngy, csipke és egyéb más technikával készült kisebb-nagyobb asztal terítő, futó, kötény, kendő, díszpárna, és különböző kézműves technikákkal készült húsvéti dekoráció, dísztányérok és dísztárgyak sokasága.

A Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület asszony tagjainak egyik tevékenysége a varrók, kézimunka-délutánok szervezése a téli időszakban. A tíz-tizenkét főből álló társaság novembertől március végéig heti szinten találkozik, ilyenkor kevesebb a kinti munka, és az egyesületi tagoknak is több idejük jut erre a tevékenységre, amely kikapcsolódást jelent számukra. A vasárnapi kiállítás alkalmat adott az elmúlt téli időszak legújabb kézimunkáinak bemutatására, melyet elég nagy létszámú népművészetet kedvelő közönség előtt tudtak bemutatni, hiszen közel száz látogatója volt az ideiglenes tárlatnak.

A helyi kiállítók mellet a szervezők meghívták az mároki Seljačka Sloga Kultúregyesületet, a Dárdai Magyar Kultúregyesületet, a kői Tánc Magyar Kultúregyesületet, a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezetet, a Nagybodolyai Hagyományőrző Egyesületet, az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesületet és a vajdasági – bácsbéregi „Brežanke” Nőegyletet is. Ezek az egyesületek, egy-egy bemutatóasztallal, saját tagjaik hímzéseivel, kézimunkáival, kézműves tárgyaival gazdagították a kiskőszegi kiállítást.

A tárlatot a hagyomány szerint a házigazda kultúregyesület női kara nyitotta meg egy szép magyar népdalcsokorral. A jelenlevőket Radicsev Mária, a Kiskőszeg Magyar Kultúregyesület elnök asszonya üdvözölte, aki beszédében megköszönte a résztvevő kiállító egyesületeknek, hogy elfogadták a meghívást, megdicsérte és kiemelte az asszonyok munkáit és egy-egy emléklappal megköszönte, hogy tárlataikkal gazdagították kiállításukat.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Eva Balatinac, a Darázsi Járás Tanácsának elnöke, valamint Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke is.

A házigazdák, a szemet gyönyörködtető tárlat mellett, finomabbnál-finomabb házi süteményekkel vendégelték meg a kiállítás résztvevőit, valamint, hogy tartalmasabb legyen a vasárnap délutáni együttlét, gazdag tombolával is készültek. A kisorsolásra kerülő ajándékokat az egyesület tagjai, a varróba járó asszonyok és a GI-TA vállalkozás felajánlásai tették ki. Majdnem minden szám nyerő volt, így aztán szinte mindenkinek volt oka elégedetten távozni erről a 15. alkalommal megrendezésre kerülő eseményről.