Kezdj okosan! konferencia harmadszor

- majoros - Rimaszombat Kiemelt cikk

Szepsi és Ipolyság után Rimaszombat adott otthont a harmadik alkalommal megrendezett Kezdj okosan! címet viselő konferenciának, amelyet a Via Nova Ifjúsági Csoport szervezett. A rendezvény célja a pályakezdő, illetve fiatal vállalkozók szakmai segítése, átlendítése az indulási nehézségeken.

kezdj-okosan

A Kezdj okosan! című konferencia olyan fiataloknak szól, akik kellő vállalkozói kedvvel rendelkeznek, ám a tájékozatlanság vagy éppen a tapasztalathiány miatt nem merik megtenni az első lépéseket.

“Mindannyian példaképként tekintünk a vállalkozókra, elsődlegesen azért, mert ők azok, akik vették a fáradságot és a rút és mostoha gazdasági körülmények ellenére itthon maradtak, itthon képzelik el a jövőjüket és itthon próbálnak meg érvényesülni” – hangsúlyozta Iván Tamás, főszervező, a Via Nova elnökhelyettese, hozzátéve, másrészt “kevés olyan ember van, aki elmondhatja magáról azt, hogy a vállalkozásán belül A-tól Z-ig mindent átlát, minden szegmenst, márpedig a vállalkozónak ez a dolga, ezt kell tudnia és ők ezt tudják. Ezért is döntöttünk úgy, hogy mi is megpróbáljuk őket segíteni”.

A kétnapos konferencián olyan előadókkal találkozhattak a fiatalok, akik segíthetnek elindulni a sikeres vállalkozás útján. Az érdeklődők több területről gyűjthettek tudást és tapasztalatot. Marketing, menedzsment, régiófejlesztés, informatika, de a kis- és középvállalkozók pályázati, valamint hitel lehetőségei is fókuszba kerültek.

A magyarországi Nemzetpolitikai Államtitikárság stratégiai főreferense –  Hajnal Virág a 2016-ban indult külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program eddigi sikereiről számolt be. Az előadásokon többen is részt vettek, akik pályáztak a fiatal vállalkozókat érintő programban. “Ami nagy öröm volt számunkra, hogy nagyon sok olyan új arcot, fiatalt ismertünk meg, akik a szülőföldjükön szeretnének maradni. Van ötletük, csinálják a dolgukat és otthon akarnak maradni és otthon akarnak boldogulni. Nekünk az a feladatunk, hogy őket segítsük a továbblépésben. Úgy gondolom, ha levonhatjuk a tematikus év eddigi tanulságait, tapasztalatait, akkor azt látjuk, hogy egy hálózatot sikerült kialakítanunk, megmutattuk azt, hogy szakmailag kihez fordulhatnak, valamint hogy ők is tovább gondolták az ötleteiket és elkezdtek Kárpád-medencei térben gondolkodni”.

Halász Attila közel két évtizede vállalkozik Rimaszombatban, tavasszal pályázott a 2016-os külhoni magyar fiatal vállalkozó éve programban. Bővíteni szeretné vállalkozását, amiben jelenleg 12 – elsősorban magyar nemzetiségű – embernek biztosít munkát. “A felvidéki magyarság, mint tudjuk, főleg külföldön keresi a jövőjét és a megmaradását, szerintem pont ezért jók az ilyen programok, mert azt nyújthatja a fiatal vállalkozó kedvűeknek, hogy itt maradjanak a Felvidéken, Gömörben”.

A szakmai előadások mellett, Tóth Ferenc borász előadása aratta az egyik legnagyobb sikert, aki a Jó úton haladunk? –  A Gemerprodukt alsóvályi szőlészeti és gyümölcsészeti szövetkezet története a szőlőtelepítéstől a borkóstolóig címmel tartott érdekes és értékes előadást, borkóstolóval egybekötve. A tréninghétvégén a szervezők bejelentették, hogy a jövő év januárjában megalakul a szlovákiai fiatal magyar vállalkozók szövetsége, amely hasonlóan a Kezdj okosan! konferenciához a képzéseket és tanácsadásokat helyezi majd előtérbe.

Forrás: hirek.sk