Kettős ünnep a Sztojka-líceumban

Karácsfalva Hírek

Kettős ünnep a Sztojka-líceumban

A tizenharmadik éve működő, száz tanulót oktató egyházi intézmény ünnepségét a jelen lévő líceumi tanárok, diákok és azok hozzátartozói mellett megtisztelte jelenlétével Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere; Pavlo Hobzej ukrán oktatási miniszterhelyettes; Milan Šašik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházkerület püspöke; Szalipszki Endre, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja; Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke; Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. Rajtuk kívül számos kárpátaljai egyházi, oktatási és civil szervezet vezetője és képviselője vett részt a rendezvényen.

A tanévnyitó a hagyományoknak megfelelően szent liturgiával kezdődött, melyen Demkó Ferenc, a Beregszászi Esperesi Kerület esperese mondott szentbeszédet, majd a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kórusa énekelt.

A szertartás végén Milán püspök kitüntetést adott át a Sztojka-líceum intézményvezetőjének, Tóth Jenőnek, valamint helynöki címmel ruházta fel Demkó Ferencet. Ezután Magyar Vita, a líceum igazgatónője tartotta meg tanévnyitó beszédét.

A továbbiakban a líceum udvarán folytatódott az ünnepség, melyen először Tóth Jenő foglalta össze az új létesítmény építésének eseményeit, valamint köszönetet mondott a támogatóknak. A magyar állam 291 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz, ezen kívül a Magyar Püspöki Kar, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye, a Görögkatolikus Metropólia, a Pannonhalmi Bencés Főapátság és számos magánszemély támogatta az építkezést.

Az intézményvezetőt követően Balog Zoltán lépett a pódiumra, aki „lehetetlen küldetéshez” hasonlította a határon túli magyarok fennmaradásáért folytatott küzdelmét, hozzátéve:

„… nekünk nagyon fontosak a kárpátaljai magyarok, és nagyon fontos, hogy ne legyenek migránsok a magyarokból, az ukránokból, ne legyenek menekültek, hanem a szülőföldjükön boldogulhassanak.”

Az ünnepségen felszólalt Pavlo Hobzej ukrán oktatási miniszterhelyettes, aki elismerte, hogy az ukrán kormány jelenleg nem támogatja az egyházi és a magánkézben lévő oktatási intézményeket. Hobzej megköszönte a magyar állam részéről a kárpátaljai iskoláknak nyújtott támogatást.

Ezután a szalagátvágás következett, melyet Balog Zoltán, Pavlo Hobzej és Milán Šašik végzett el, majd Milán püspök megszentelte az új épületet.

Az épületavató a továbbiakban a tornateremben folytatódott, ahol Brenzovics László és Marosi István görögkatolikus főiskolai lelkész mondott pohárköszöntőt, majd állófogadással ért véget a rendezvény.