Két lábon járó sztereotípiák

Demeter Zsuzsa Kiemelt cikk

Két lábon járó sztereotípiák

Találkozz személyesen a sztereotípiáiddal! Nézz szembe az előítéleteiddel! mottóval idén immár második alkalommal szervezik meg a Könyvturi/élőKönyvtárt. Ha szeretnék kikölcsönözni Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét, Gábor Lali gáborcigányt vagy Sevecsek Renit, a Paprika Rádió munkatársát, ezúttal mint szőke nőt fél órára, hogy elbeszélgessenek velük sztereotípiákról, előítéletekről, akkor április 15-én a kolozsvári kaszinóban megtehetik – mondja Mák Arany projektmenedzser és Tamás Csilla protokollfelelős.

– Honnan származik a rendezvény ötlete, miként találtak egymásra a rendezvény szervezői?

– Mák Arany projektmenedzser: 2014 telén született meg az ötlet a Perspektíva diákújság szerkesztőségében. 2015. április 1-jén volt az első rendezvényünk, Bolondulj a könyvekért! szlogen alatt, amelyen több mint 500 résztvevő volt, 32 élőkönyvvel lehetett beszélgetni, és több mint 300 kötet cserélt gazdát.

– Tamás Csilla protokollfelelős: Az idei évben szerettük volna bővíteni, magasabb szintre emelni a rendezvényt, és mivel már hosszabb ideje tevékenykedünk az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) égisze alatt, adott volt a lehetőség, hogy velük együtt szervezzünk. A Perspektívaés a Campus leginkább az önkéntesek elérésében segített, a Báthory István Alapítvány pedig, mint az EMKE társszervezete, az anyagi háttér előteremtését vállalta.

– Találkozz személyesen a sztereotípiáiddal! Nézz szembe az előítéleteiddel! az idei rendezvény mottója. Mi is lenne elsődlegesen a rendezvény célja? Az offline könyvtár bővítése, a papíralapú olvasás népszerűsítése, vagy a könyv csak apropó, hogy bizonyos – az irodalom által is érintett – kérdésekről beszélgessenek az irodalomkedvelők?

– M. A.: A rendezvény célja a fiatalok megismertetése a sztereotípiák mibenlétével. Lehetőséget szeretnénk nyújtani számukra, hogy elbeszélgessenek olyan emberekkel, akik valamiben különböznek az átlagtól. Nem az a célunk, hogy az irodalmárokat fogjuk meg – természetesen őket sem zárjuk ki a rendezvényről –, hanem hogy az átlagos fiatalok figyelmét is felhívjuk arra, hogy a könyvek határtalan lehetőségeket nyitnak meg előttük mind a megszerzett tudással, mind az átélt történetekkel.

– Milyen hozadéka lehet egy ilyen rendezvénynek, nyitottabbá válnak a fiatalok, többet fognak olvasni?

– T. Cs.: A Könyvturi megszervezésével épp ezen szeretnénk változtatni. Reménykedünk benne, hogy a rengeteg könyv és az esemény hangulata meghozza a kedvét azoknak is, akik amúgy nem olvasnak rendszeresen. Akár új kötetekre vadászik valaki, akár egy régi kedvencét szeretné megtalálni, itt lehetősége lesz rá. Ami pedig a könyvek árát illeti: épp azért szervezzük ingyenesen a könyvturkálót, hogy az is örökbe fogadhassonegy-két könyvet, akinek amúgy nem telik rá, vagy nem szeretne erre áldozni.

– M. A.: A nyomtatott könyveknek mindenképpen megvan a maga varázsa, amit nem pótolhat semmilyen technikai eszköz. A probléma az, hogy maga az olvasás kopott ki a mai világból, legyen az online vagy offline.

– Mit is jelent ezen a rendezvényen a sztereotípiával való találkozás, illetve az előítéletekkel való szembenézés? Hogyan fog ez a program szerint kinézni?

– M. A.: Egy élő könyvtár fog nekünk abban segíteni, hogy szembenézzünk félelmeinkkel, illetve találkozzunk sztereotípiáinkkal. Az élő könyvtár elve, hogy elbeszélgess egy olyan személlyel, aki valamiben eltér az átlagtól, beleláthass a mindennapjaiba. Az élőkönyvtár ugyanúgy működik, mint egy hagyományos könyvtár, kikölcsönzöl egy könyvet, elolvasod, majd visszaviszed. A különbség csak annyi, hogy jelen esetben a könyvek élő emberek, akiket 30–40 percnyi időre lehet kikölcsönözni egy őszinte beszélgetésre. A mi könyvtárunk reggel 10-kor nyitja meg kapuit, és este 7 órakor lehet majd kikölcsönözni utoljára a könyveket. Nem lesz minden könyv egész nap elérhető, az egyes könyvek kölcsönzési periódusát meg lehet nézni a Facebook-oldalunkon, illetve a helyszínen, a könyvtár katalógusában.

– Egy, a Perspektívában megjelent cikk alapján élsportoló, menekült, színes bőrű, szőke nő, keresztény, fogyatékkal élő, ex drogfüggő, börtönviselt, feminista, hajléktalan, zsidó, írástudatlan, roma, szociális munkás, szexuálpedagógus, muszlim szerepre kerestek jelentkezőket. Sikerült megtalálni a szereplőket?

– T. Cs.: A tervezett kategóriák egy részét sikerült lefednünk, fogyatékkal élő, feminista, szőke nő, roma – sok más, új kategória mellett – lesz az élő könyvtárban. Az érintettek felkeresése közben azonban sokszor találkoztunk olyan helyzettel, hogy a megkeresett személy nem vállalta, hogy élő könyvként beszélgessen a különbözőségéről. A kategóriák összeállításánál azt vettük figyelembe, hogy kik azok a személyek vagy csoportok, akikről a legtöbb téves kép él az átlagember fejében, akiktől indokolatlanul félünk, ódzkodunk vagy undorodunk. Van olyan élőkönyvünk is, akinek a tevékenysége az irodalomhoz kapcsolható, de az élő könyvtár összeállításánál nem ez volt a fő szempont.

– „Az Élő Könyvtárban embereket lehet kikölcsönözni egy őszinte beszélgetés erejéig” – ezt olvasom a Könyturi leírásában. Miként lehet kölcsönözni, melyek a kölcsönzés szabályai?

– M. A.: Bárki kikölcsönözhet könyvet. A kölcsönzési időtartam fél óra, amelyet egy alkalommal meg lehet hosszabbítani újabb 30 perccel, ugyanakkor bármelyik fél visszaléphet a beszélgetéstől, ha sértőnek vagy bántónak tartja. Mint egy hagyományos könyvtárban, itt is minden megszokott szabály érvényes marad: ügyelünk a könyvek épségére, nem károsítjuk meg őket, nem hangoskodunk, és tiszteletben tartjuk embertársainkat. A könyveket a helyszínen a könyvtárosoktól lehet majd igényelni, a könyvtári ív kitöltésével.

– Milyen programok várják az oda látogatókat? Kikre, milyen korosztályú érdeklődőkre számítanak elsősorban?

– M. A.: Az elsődleges célcsoportunk a 18–25 év közöttiek, legyenek egyetemisták vagy sem. Ugyanakkor várjuk azokat az érdeklődőket is, legyenek fiatalabbak vagy idősebbek, akik szívesen vesznek részt egy ilyen jellegű rendezvényen, nyitottak és kíváncsiak.

– T. Cs.: A két alapvető program, a könyvturkáló és az élő könyvtár mellett több kisebb programponttal is készülünk. Amagyar költészet napja közelsége apropóján verssarkot alakítunk ki, ahol kicsit félrehúzódva a könyvturi zajától kényelmesen elhelyezkedve lehet verseket olvasni, de annak is örvendeni fogunk, ha a sarok megihlet néhány poétát és új versek születnek majd. Az Anyanyelvápolók Szövetsége Ifjúsági Szervezete egész nap várja az érdeklődőket kisebb kvízekkel, de két nagy játékot is tartanak, 12 órától Varázsketyerével, 14 órától pedig anyanyelvi licittel szórakozhatnak a nyelvi játékok kedvelői. 15 órától nők az irodalomban, 17 órától pedig a vers szerepe az erdélyi irodalomban témakörben beszélgetnek íróink, költőink. Este fél hétkor a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának Jelelőkórusa lép majd fel, az estét pedig egy jam sessionnal zárjuk.

Demeter Zsuzsa, Erdélyi Napló, 2016. április 17.