Kerékpárút-hálózat fejlesztés indul Léván

Léva Emberek

Jelentős kerékpárút-hálózat fejlesztés indul Léván

A lévai vár látképe (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma, archív)

Európai uniós forrásból mintegy két kilométernyi kerékpárutat alakítanak ki Léván. A fejlesztésnek köszönhetően könnyedén bejárható lesz a járási székhely kerékpárral. Hamarosan elkezdik a hiánypótló kerékpárutak kialakítását.

„A városi fejlesztési tervben már régóta szerepel a kerékpárút kialakítása. Az uniós forrásoknak köszönhetően a kerékpárút első szakaszát alakíthatjuk ki” – tájékoztatta a Felvidék.ma-t Tolnai Csaba, Léva alpolgármestere. Hozzátette: a kerékpárút a belvárost köti össze a város szélén lévő ipari parkkal.

„Nagyon örülünk a fejlesztésnek, hiszen már régóta terveztük. Nagyon hiányzik a városban a kerékpárút-hálózat, a lakosság részéről is jelentős az igény iránta” – folytatta az alpolgármester.

A több mint harmincezer lakosú város jelenleg kevés kerékpárúttal rendelkezik. Pár évvel ezelőtt az egyik fő útvonalnak tartott Štúr utca felújításánál jelöltek ki kerékpársávot. Emellett néhány külső városrészben található kerékpársáv. Lényegében ennek folytatásaként kerülnek kialakításra a további útszakaszok. A kerékpárutat a meglévő járdákhoz csatlakoztatva alakítják ki.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Tolnai Csaba kifejtette: szeretnék a környező településeket, városrészeket is összekötni, így a kerékpározók biztonságos módon érhetnék el a célállomásaikat.

„A mostani fejlesztés a 2017-es tanulmányból indul ki, amely az ipari park és a város észak-nyugati részének az összeköttetéséről szól”

– nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Dušan Daniš, a városi hivatal munkatársa, a projekt kidolgozója. A tervezett kerékpárút az ipari park mellett érinti a Halastavak lakótelepet, valamint a városközpontban lévő sport-, kulturális, valamint üzletközpontokat. A több szakaszból álló építkezés a közbeszerzést követően kezdődik el.

„A fejlesztés uniós forrásból, az Integrált térségfejlesztési programból valósul meg. A fejlesztés összköltsége meghaladja a 280 ezer eurót” – folytatta a projekt kidolgozója. Az összeg az ötszázalékos önköltséget is magában foglalja.

Mint hozzátette: a város belvárosában nincs lehetőség önálló kerékpárút építésére, így a meglévő út- és járdahálózaton alakítják ki a kerékpársávokat. A most induló fejlesztésnek köszönhetően megfelelően kiépített kerékpárút-hálózattal rendelkezik majd a járási székhely.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)