Kárpátalján a Magyar Népmese Színház

Ungvár, Nagydobrony, Csap Hírek

Kárpátalján járt a Magyar Népmese Színház

Az elmúlt héten Ungváron, Nagydobronyban és Csapon láthatták a budapesti Magyar Népmese Színház Hetvenkedő János című előadását. A társulat már nem először jár vidékünkön, rendszeresen látogatnak el valamelyik kárpátaljai városba vagy községbe, elhozva a magyar népmese gyöngyszemeinek színházi feldolgozásait.

„Addig kergessen az Isten botja, míg meg nem tanulsz félni!” – ezekkel a szavakkal indítja útjára az édesanyja Jancsit, ezt a világ lustája szófogadatlan fiúcskát. Számtalan kalandba keveredik, de igen tanulságos, hogy végül mitől is tanul meg a félni.

Bizony a dolog nyitja Hajnalka királykisasszony. A Hetvenkedő János című népmese arra tanít meg bennünket, hogy ha üres a szívünk, nincs benne egy csöpp érzelem sem, bolyonghatunk a világban, sehol sem leszünk otthon. Azonban Jancsiból szemünk láttára lesz a gézengúzból egy fele királysággal is elbíró János. A vakmerő fiúcska egyszer csak megtanul félni és félteni, hiszen megízleli a szerelmet, amelyet aztán mindennél jobban elkezd félteni. Ettől kezdve felelősséggel áll a dolgokhoz.

A Magyar Népmese Színház 10 évvel ezelőtt jött létre. 13 produkciót tart életben a társulat. Több darabjuk interaktív jellegű, a társulat fontosnak tartja, hogy a gyerekek a színházi előadáson a számukra kedvelt időtöltéssel, a játék által is közelebb kerüljenek az adott történetekhez.

A darab szereplői: Mester Nikolett, Illés Dániel, Benedek Gyula, Zanotta Veronika, Boros Ádám, Balázs István. A művet Rumi László rendezte, a díszleteket pedig a Vojtina Bábszínház dizájnerei készítették el.

A rendezvénysorozat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének támogatásával valósult meg. Az ungvári előadás a szervezet ajándéka volt a 70. születésnapját ünneplő Dayka Gábor-középiskola számára.

Forrás: karpataljalap.net