Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program

Beregszász Hírek

Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Brenzovics László Beregszászban ünnepélyes keretek között aláírták a magyar kormány által indított, 30 milliárd forint (kb. 100 millió euró) összegű Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program lebonyolításáról szóló szerződést. A program keretében a következő két év során a magyar kormányzat a kárpátaljai vállalkozásokat kívánja vissza nem térítendő támogatásokkal és kedvezményes hitelekkel támogatni. Ez idén 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást és 20 milliárd forint kedvezményes hitelkeretet jelent. A KMKSZ a program lebonyolítása céljából létrehozta az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítványt, melynek kuratóriumában helyet kaptak  az UMDSZ, valamint a történelmi egyházaink képviselői, elnöke pedig Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke. Az alapítvány a pályázatokat előreláthatólag már júliusban kiírja, július 1-től irodákat állítanak fel Ungváron, Munkácson, Beregszászban, Nagyszőlősön és Técsőn, ahol a pályázatokat fogják fogadni. A pályázatokat elektronikus formában, interneten keresztül és papír alapon is be kell majd nyújtani.

A Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, valamint a gazdaságfejlesztési programot Kárpátalján lebonyolító Egán Ede Alapítvány által kötött lebonyolítói szerződés aláíró ünnepségét a Rákóczi-főiskola átriumában Orosz Ildikó, a főiskola rektora nyitotta meg. Az ünnepségen jelen voltak a magyar kormányzat és diplomáciai testület számos magas rangú képviselője mellett a kárpátaljai magyar társadalmi szervezetek vezetői, politikusaink és közéletünk ismert szereplői, valamint történelmi egyházaink képviselői.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a szerződés aláírását megelőző ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet egésze egy kedvező körülményekből táplálkozó, felívelő időszakát éli. Szellemi, anyagi gyarapodásának nap mint nap tapasztalhatjuk biztató jeleit. Egyelőre a lelki és a demográfiai gyarapodás még nem kellő mértékű, de összességében pozitív jövőkép rajzolódhat ki azok számára, akiknek rálátásuk van a Magyarországon zajló folyamatokra. Ugyanakkor Kárpátaljával, az itt élő nemzetrésszel, mint az elmúlt generációk során oly sokszor, most is mostohán bánik a történelem. Az államtitkár szerint a kárpátaljai emberek nehéz sorsa évtizedek alatt kitermelte a Kárpát-medence egyik legéletrevalóbb, legszívósabb, lelki erényekben talán leggazdagabb közösségét. „Viszont csupán lelki erőből nem lehet a mindennapi szükséges kenyeret az asztalra tenni. A munkakészség mellett kellenek munkaeszközök is. Ezen felismerésből ered a magyar kormány azon döntése, hogy egy minden korábbinál komolyabb gazdaságfejlesztési programot indít Kárpátalján, azzal a céllal, hogy azokat a vállalkozókat, vállalatokat, gazdákat érdemi segítséghez, támogatáshoz, hitellehetőséghez juttassa, akik a hátukon viszik ezen nemzetrész gazdasági fennmaradásának az ügyét. Soha ennyi pénz ilyen célra, egy összegben, Kárpátaljára nem érkezett a történelemben. Ugyanakkor soha ekkora felelősség még nem hárult azokra, akik ennek a programnak a végrehajtásáért felelnek” – hangsúlyozta az államtitkár, majd leszögezte: „Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a leggondosabban ügyeljünk arra, hogy minden egyes forint, minden egyes hrivnya olyan helyre kerüljön, ahol a leginkább hasznosulni tud, ahol a legbölcsebben, a legnagyobb előrelátással és gondossággal ügyelnek arra, hogy jól sáfárkodjanak ezekkel a forintokkal, hrivnyákkal.” Magyar Levente kijelentette: „Néhány héten belül kiírásra kerülnek azok a pályázatok, amelyek milliárdos nagyságrendben hivatottak arra, hogy vissza nem térítendő támogatást helyezzenek ki az arra érdemes és annak befogadására képes vállalkozókhoz.” Elmondta még, hogy idén szeretnék megkezdeni egy gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzem építésének előkészületeit Visken, ez a beruházás hosszú távon ezres nagyságrendben biztosíthat majd beszállítói lehetőséget azon kárpátaljai családok számára, akik a földből élnek, ahogy tették ezt elődeik is ezer éven keresztül.

Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos a támogatási program célját a következőképen fogalmazta meg: „Nem lehet más célunk, mint az, hogy magyarnak lenni jó legyen itt Kárpátalján is, és bárhol, ahol az anyaország határain kívül magyarok élnek. Annyit mondhatok, hogy a külügyminisztériummal és itteni partnereinkkel együtt tisztességesen fogjuk ezt a támogatási programot lebonyolítani. A bethleni gondolatot követve, nem azt fogjuk nézni, hogy ki kinek az ismerőse, vagy ki honnan jött. Hanem minden akaratot, amely az egyéni természetes haszonszerzés mellett ezt a közösséget szolgálni és erősíteni kívánja, támogatni akarunk.” Végül a magyar kormánnyal történő összefogásra szólította a kárpátaljai magyarságot, hogy a következő három évben elérhesse a program a célját, és Kárpátalján egy erősödő, optimista közösség tekintsen 2020-ban Trianon százéves évfordulójára.

Brenzovics László, az ukrán parlament képviselője, a KMKSZ és a gazdaságfejlesztési program lebonyolításával megbízott Egán Ede Alapítvány elnöke a program kapcsán kiemelte: a magyar kormány bízik a kárpátaljai magyarságban, abban, hogy végül mi, kárpátaljai magyarok le tudjuk győzni a nehézségeket és meg tudunk maradni mint közösség a szülőföldünkön. Elmondta, hogy a KMKSZ, a Rákóczi-főiskola, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány által kidolgozott gazdaságfejlesztési program a XIX. század végi Hegyvidéki Akciót beindító Egán Ede nevét viseli, ezt a nevet kapta a lebonyolítás céljából létrehozott alapítvány is, amelynek irányításában a KMKSZ vezetői mellett történelmi egyházaink és társadalmi szervezeteink képviselői is szerepet kaptak. Brenzovics László elmondta, hogy előreláthatóan még július közepén meghirdetésre kerül a program.

A köszöntő beszédek után Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, valamint Brenzovics László, az Egán Ede Alapítvány elnöke ellátta kézjegyével a lebonyolítási szerződést, majd a kárpátaljai történelmi egyházak képviseletében Zán Fábián Sándor református püspök, Molnár János római katolikus esperes és Levcsenkó Róbert görögkatolikus espereshelyettes mondott köszönetet a magyar kormányzat példátlan mértékű segítségéért, és kérte Isten áldását a program lebonyolítására.

Az aláírási ceremóniát követően a jelenlévők koccintással ünnepelték a szerződés létrejöttét, Magyar Levente és Brenzovics László felszeletelte az esemény ünnepi tortáját is, amelyet minden jelenlévő megkóstolhatott.

Az aláírási ünnepséget követő sajtótájékoztatón után Brenzovics László tudósítónknak elmondta: „Három célterülete van a programnak, ezek a mezőgazdaság, a turizmus és a vállalkozásfejlesztés. Kárpátalján működő vállalkozók pályázhatnak erre a programra, nagyon sok mindenre, például eszközvásárlásra, telepítésre, felújításra, terület- és épületvásárlásra, valamint más célokra. A program idei része elsősorban a kis- és középvállalkozásokat célozza meg. Ezzel a programmal a magyar kormány kivételes lehetőséget ad a kárpátaljai magyarságnak, ezért köszönet illeti. Nekünk pedig élni kell ezzel a lehetőséggel, hogy oly módon tudjuk ezeket az eszközöket felhasználni, amely az egész közösség, a kárpátaljai magyarság javát szolgálja.”

 

Forrás: karptaljalap.net