Káosz az utasszállításban

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor, Eszék Kiemelt cikk

Az elmúlt hét nagy botránya volt, hogy Baranya területén a Panturist Utasszállító Vállalat mintegy 20 autóbuszjáratot beszüntetett. Mindez nagy gondokat okozott azon diákok, egyetemisták, munkások és a lakosság számára, akik rendszeresen vették igénybe a baranyai falvakat Eszékkel összekötő buszjáratokat.

Baranya sok településén a nyári iskolaszünet ideje alatt, egyetlen egy buszjárat sincs. Ezen falvak lakossága az iskolaév szorgalmi időszaka alatt tud számítani arra, hogy rendszeres buszjáratok révén el tud jutni Pélmonostorra vagy Eszékre. Február elején, azonban komoly gondok merültek fel amikor gazdasági okokra hivatkozva a Panturist Utasszállító Vállalat bejelentette a menetrend megváltozását, ami a buszjáratok tömeges megszűnését jelentette.

A módosítás mintegy 20 féle, azaz mintegy 72 járatot érintett Eszék-Baranya megye területén. Az eszéki székhelyű vállalat (amely egyébként a németországi Arriva Deutsche Bahn cég tulajdona), közlése szerint, az egyre csökkenő utaslétszám és az egyre növekedő költségek (legfőképp az üzemanyag drágulása) kényszerítették őket erre a lépésre. A vállalat annak ellenére került néhány nap alatt ebbe a helyzetbe, hogy – a rossz gazdasági és demográfiai helyzet kompenzálására – a járások és a megye is jelentős anyagi ráfordításokkal támogatta a diákok utaztatását.

A felháborodás híre eljutott a baranyai járási elöljárókhoz, a pélmonostori polgármesterhez, és Ivan Anušić ispánhoz is, akinek közbenjárására Zágrábban végül sor került egy megbeszélés a horvát kormányfővel, Andrej Plenković úrral és az illetékes Butković miniszter úrral. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a probléma hosszútávú megoldást igényel.

Végül sikerült a Panturisttal megegyezni az összes törölt buszjárat visszaállításában, melyek február 8-án újból a megszokott rendben szállították az utasokat. A hosszútávú megoldást talán majd a két év múlva bevezetésre kerülő új közlekedési törvény fogja meghozni, amely előreláthatólag a megyék kezébe adja majd a buszmenetrendek összeállítását. Addig is Baranya és Szlavónia helyzete egyre nehezebbé válik. Vannak települések, ahol már boltok sincsenek, s a buszjáratok megszűnése még inkább ellehetetleníti majd az ott élőket.

Nehéz lenne megjósolni, hogy a politikai döntések mennyire lesznek képesek ezeket a problémákat megoldani, és egy élhetőbb közeget teremteni itt.