Jubileum a Tamási Áron Gimnáziumban

Erdély Emberek

Négynapos jubileumot tartanak a Tamási Áron Gimnáziumban

A találkozási lehetőség mellett visszatekintő kiállításon, dokumentum- és imázsfilmek vetítésén, tudományos ülésszakon is részt vehetnek azok, akik bekapcsolódnak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium alapításának 425. évfordulója alkalmából szervezett négynapos ünnepségen a következő napokban.

Alapításának 425. évfordulóját ünnepli idén a Tamási Áron Gimnázium. A székelyudvarhelyi alma mater bőséges élménytarisznyával várja véndiákjait és egykori pedagógusait, hogy a mostaniakkal együtt emlékezzenek és tervezzenek. Mint ismeretes, a gimnáziumot Vásárhelyi Gergely jezsuita szerzetes 1593-ban alapította, fenntartója 1773-ig a jezsuita rend volt. Az 1948-as államosításig a Római Katolikus Egyház, illetve a Státus működtette. A főépületet 1910. november 20-án vették használatba. Padjaiból neves tudósok, tanárok, papok, kerültek ki, köztük Baróti Szabó Dávid, Orbán Balázs, Boros Fortunát, Nyirő József, Tomcsa Sándor, Szemlér Ferenc és Tamási Áron, akinek nevét 1990 óta viseli a gimnázium. Előadások, vetélkedők, vetítések A négynapos jubileumi ünnepség szerdán sportnappal rajtol a városi sportcsarnokban: öregdiákok a jelenlegiek mérik össze képességeiket. Délelőtt tíz órától a diákok számára levetítik a Múltba néző – Pillanatok iskolánk életéből (1911–1948) című filmet, és látogatható lesz a Könczey Elemér karikaturista munkáiból készült tárlat a főépületben. Csütörtökön a kisiskolások rendezvényei délelőtt tíz órától a Nyirő József-teremben és tornateremben zajlanak. Az elemisták előadása után megnyitják a diákok munkáiból összeállított, Iskolánk régen és ma című kiállítást. Mesés tízórai és reneszánsz táncház után mécsesekkel vonulnak a felújított épület elé. Napközben Motel Midi címmel szimulációs vetélkedő zajlik majd a főépületben, délután kettőtől pedig a GiMiTud. Iskolatörténeti vetélkedőre kerül sor a volt Stúdió moziban, és levetítik a 400 év múlt, 25 év jelen című filmet is. Délután hat órakor a Haáz Rezső Múzeumban megnyitják a Mérföldkövek – Fejezetek a Tamási Áron Gimnázium 425 éves történetéből című iskolatörténeti kiállítást. Este nyolc órától a Városháza Szent István-termében a Misztrál-koncerten fellép a Vox Gimiensis.

Pénteken reggel kilenc órától tudományos ülésszakkal folytatódik a rendezvénysorozat a Nyirő-, illetve a hittanteremben – számolt be Bekő Melinda igazgatóhelyettes. Mint mondta, a szekcióülések előadói zömmel az iskola volt diákjai, akik ma neves szakemberek a természettudományok, matematika, informatika, irodalom, társadalomtudományok, hittudomány területén. Délután három órától a Nyirő-teremben az alkalomra készült filmanyagokat vetítik. Este hat órától A gimi, gimi a miénk volt… címmel véndiákok gálaestje lesz a Művelődési Házban. Szombaton a Szent Miklós-plébániatemplomban a délelőtt tizenegy órai szentmisét követően áldást kérnek a felújított épületre és emléktáblát avatnak. Három órától a Városháza Szent István-termében bemutatják az ünnepre készült kiadványokat. Este hét órától a Művelődési Házban a Gereben Néptáncegyüttes és vendégei gálaműsorával, majd táncházzal zárul az ünnepségsorozat.