Jubilálnak a kecsketenyésztők

Lakatos János Kishegyes Hírek

Ünnepi közgyűlést tartott a Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesülete

Csütörtök délelőtt a kishegyesi Tűzoltóotthonban került sor a Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesületének ünnepi közgyűlésére. Talpai András, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy egyesületüket 2005 októberében jegyeztették be.

A nyár során egy főzőversennyel emlékeztek meg erre az évfordulóra, most pedig egy jubileumi közgyűlést szerveztek, amin részt vettek az egyesület tagjai, támogatóik és hasonló egyesületek képviselői. Az ülés fő napirendje az eddigi tevékenységek és a további tervek ismertetése volt. Talpai úgy fogalmazott, hogy a jövőben folytatni szeretnék a már megkezdett munkát, amit négy fő témakörre osztanak.

– Fő célunk a kecsketenyésztés népszerűsítése, minél több fajtiszta jószág nevelése, valamint nagyobb mennyiségű tej és tejtermék előállítása. Természetesen mindehhez hozzátartozik a termékek piacra dobása is. A másik tevékenységi körünk a rendezvényeken való részvétel, népszerűsítési céllal. Az elmúlt tíz évben a környék nagy élelmiszer-kiállításain jelen voltunk, s ma már számítanak ránk, termékeink keresettek. Csakhogy néhányat említsek, jelen szoktunk lenni az újvidéki nemzetközi vásáron, a szabadkai gazdasági vásáron és a topolyai Top-Expón. Amire legbüszkébb vagyok, hogy 9 éve folyamatosan jelen vagyunk a belgrádi Etno Kiállításon, amelyen tájjellegű élelmiszereket mutatnak be. A nagy kiállítások mellett számtalan olyan kisebb rendezvény van a környéken, ahol megjelenünk a termékeinkkel. A következő tevékenységünk a képzéseken való részvétel, valamint farmok és sajtüzemek látogatása. Kiemelném a Vajdasági Fejlesztési Alapot, amely támogatásával több képzésen is részt vettünk a környéken. A Vajdasági Agrár Egyesületek Szövetéségének segítségével pedig külföldre is eljutottunk. A tevékenységek között meg kell említenem a főzőversenyek szervezését és az azokon való részvételt. Idén kilencedik alkalommal fogjuk megszervezni a hagyományos ételek főzőversenyét kecske- és birkahúsból. Emellett az egyesület rendszeresen részt vesz a környező települések hasonló versenyein – mondta el az elnök, majd végezetül arról is szólt, hogy a kecsketenyésztésben vannak lehetőségek, kis befektetéssel és sok munkával bárki megélhetést biztosíthat magának. Sajnos, mind a szakmából, mind az egyesületből hiányoznak a fiatalok, hangoztatta, de reméli, hogy ha javulnak a gazdasági feltételek, akkor több fiatal kezd kecsketenyésztéssel foglalkozni.

A kecsketenyésztők éves közgyűlésén jelen volt Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is. Mohácsi elmondta, hogy az önkormányzat évek óta támogatja a kecsketenyésztőket.

– Az egyesület elnökével heti kapcsolatban vagyunk, és figyelemmel kísérjük aktivitásaikat. Az önkormányzat igyekszik támogatni tevékenységeiket, és már számtalanszor nyújtottunk nekik logisztikai segítséget is. Fontosnak tartom azt, hogy a kecsketenyésztők tudják, mit szeretnének csinálni, és már év elején megfogalmazták egész évi tevékenységüket. Azt gondolom, hogy egy nagyon jó együttműködésről beszélhetünk a kecsketenyésztők és az önkormányzat között – nyilatkozta az alpolgármester.

Forrás: Magyar Szó