ISZTRIA KULTURÁLIS GAZDAGSÁGA

PÓLA (Pula) Kiemelt cikk

A pulai Móricz Zsigmond MKE a népviseletek bemutatóján is részt vett

Május 8. és 9. között negyedik alkalommal tartották meg a multikulturális fesztivált Pulán, a Horvát Honvédők Otthonában. A kétnapos rendezvénysorozatot az Európa-nap alkalmából tartották.

A rendezvény célja volt bemutatni Isztria kulturális gazdagságát és az egymás közötti toleranciát, a békés együttélést. A megnyitó napján, május 8-án az Ismerjék meg a kisebbségek kulturális gazdagságát elnevezésű program keretében a kisebbségi egyesületek előadását kísérhették végig a látogatók. Ezt követően kiadványok bemutatására, képzőművészeti kiállításra, népviseletek és a kisebbségek ételeinek bemutatására is sor került. A második napon, május 9-én az esti órákban mutatkoztak be a kisebbségek csoportjai, akik táncaikkal és énekeikkel mutatták be színes kultúrájukat és hagyományaikat. Ezen az estén a pulai Móricz Zsigmond Magyar Kultúregyesület tánccsoportja is bemutatta az általuk betanult magyar táncokat és énekeket a nagyközönségnek.
A fesztiválon összesen tizennégy kisebbségi egyesület mutatkozott be. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a montenegrói, a magyar, a szerb, a bosnyák, a macedón, a szlovén, a roma és az albán közösségek munkájába.
Ez a rendezvény negyedik alkalommal is azt bizonyította, hogy az Isztriában élő kisebbségek nemcsak egymás mellett, hanem egymással is élnek Isztria területén.

– A kezdetektől részesei vagyunk a fesztiválnak. Minden alkalommal szívesen részt veszünk ezen a rendezvényen, hiszen a széles közönségnek mutathatjuk be munkánkat. Az első napon egy kiállítással készültünk, és ezen a napon a népviseletünket is bemutattuk. Nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettünk az ispán és a polgármester fogadásán is, ahol elismerő oklevelet kaptunk. A második napon a táncé és a zenéé volt a főszerep. Nagyszerűen éreztük magunkat ismét – nyilatkozott lapunknak Masa Zsuzsa, a Móricz Zsigmond MKE elnöke.

MAGYAR ESTET TARTOTTAK

A pulai Móricz Zsigmond MKE május 20-án, szombaton Magyar estet szervezett, ahova vajdasági és umagi vendégek is érkeztek.
– Múzslyai és umagi vendégeink voltak, és egy közös kultúrműsort szerveztünk. A múzslyaiakkal együttműködési szerződésünk van, több alkalommal is találkoztunk már, és egy remek baráti kapcsolat alakult ki köztünk. Az est nagyon kellemesen telt, szép programnak voltunk részesei. Az est folyamán fellépett a tánccsoportunk, az umagi tánccsoport, Erdősi Gyula tagunk elmondta saját versét, majd következett a kórusunk. A múzslyaiak is bemutatták táncaikat és tőlük is szavalatokat hallhattunk. Kellemes estét töltöttünk el együtt. Múzslyai vendégeink vasárnap indultak haza. Mindig örülünk egy ilyen találkozásnak és reméljük mihamarabb sort kerítünk egy újabb alkalomra – hallottuk az elnöktől.

M.LJ.