Kórodi Kiss Ibolya interjú, Miriszló

Miriszló Interjúk

Bodó Barna a Közösségépítés értékmentéssel című projekt keretén belül Kórodi Kiss Ibolya lelkészt kérdezte Miriszlóról. Az interjú a miriszlói református paplakon készült.

 1. A település leírása: fekvése (története, főúton, vagy eldugott helyen található, öregedő, vagy sok a fiatal, lakosságszám alakulása, elvándorlás)

Kicsit félreesik, egy völgyön keresztül kell jönni ide. Itt sok a helyi, drága ház. Látszik, hogy jómódúak az emberek.

 1. A helyi magyarság helyzete (hányan vannak, csökken/növekszik/stagnál, ragaszkodás az anyanyelvhez, vegyes házasságok)

Vannak itt magyarok, sőt, a szép házak többnyire a magyaroké, nem pedig a románoké. Ezek a családok régi, miriszlói magyar családok.

 1. Helyi intézmények: iskola (van-e magyar iskola, ha nincs mikor volt, meséljen az egyházakról, könyvtárról, ha van, kultúrházról-ezek mennyire működnek, ki működteti?)
 2. Gazdasági helyzet: miből élnek az emberek, helyben vállalkozók, van-e helyben munkaerő kereset

Gazdálkodnak a helyiek. Vannak disznók, állatok. Van szőlő, gabona, nagy a határ és lehet termeszteni, gazdálkodni. A nagy házakat építő emberek nem külföldről haza érkezve építkeznek, hanem az itthoni munkájuk által teremtik meg az anyagiakat.

 1. Helyi érték(ek): kastély, emlékmű, udvarház, szobor, itt született nagy emberek
 1. Hétköznapi értékek: ki őriz régi gépet, szerszámot, régi ruhát, régi kard, iratokat-kérjük az illető nevét, elérhetőségét és, hogy mit találunk nála
 1. Érdekes emberek: van-e olyan személy, akit mindenképp meg kell keresni?

Az óvónő, Csilla, aki tánccsoportot is vezet, aminek a neve: Miriszló Gyöngye. Ő rengeteget kutatott. Vele lenne érdemes beszélni, ő hozta létre a néptánccsoportot is, ő kutatott már Miriszlón, ugyanakkor kifejezetten érdekelte őt a miriszlói népviselet is. Azt gondolom, hogy ő sokkal több mindent tudna mondani ezzel kapcsolatosan, és menjünk el hozzá.

 1. Helyi rendezvények: van-e ilyen, ha van, ki a szervező, mekkora a kisugárzás
 2. Civil szervezet helyben: létezik-e, ki a vezetője, mit csinál, ha volt, miért nem működik

Miriszló Gyöngye nevű tánccsoport, ennek az elnöke Szabó Csilla.

 1. Kapcsolat más településekkel: van-e testvértelepülés, testvériskolai, testvérgyülekezeti kapcsolat, ha igen, ki működteti
 2. Mit szeretne még hozzáfűzni a fentiekben leírtakhoz?

Az interjút készítette Bodó Barna, lejegyezte Simon Eszter.