Innovatív ismeretterjesztés a határtérségben

Medvesalja Emberek

Innovatív ismeretterjesztés a határtérség értékeinek bemutatására

(Fotó: Medvesalja Turizmus)

A Medvesalja Polgári Társulás és a Mária Út Közhasznú Egyesület egy okostelefonos alkalmazás fejlesztett ki. Az ismeretterjesztő játszóprogram  a helyi értéket bemutatását célozza meg.  

A Kisprojekt Alap Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretein belül 2021. január 1. napjával a megvalósítás szakaszába lépett az FMP-E/1901/4.1/118 azonosítószámú projekt, amelyben az együttműködő partnerek a MEDVESALJA Polgári Társulás és a Mária Út Közhasznú Egyesület.

Az Innovatív ismeretterjesztés – A határtérség értékei című projekt keretében egy innovatív ismeretterjesztő, a tudásanyagot játékos formában átadó, okostelefonos alkalmazásban letölthető, webes felületen is játszható programot fejlesztünk, amely az érintett térség kulturális értékeinek megismertetését és bemutatását szolgálja.

A térség közös kulturális értékeinek megismertetését, bemutatását szolgáló alkalmazás hozzájárul a bemutatóterek, fenntartók hálózatosodásához.

A partnerek közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítve térségi együttműködéssé fejlődik nemcsak a megvalósító partnerek, hanem a kulturális örökségek fenntartói, valamint az alkalmazást használó szervezetek (civilek, oktatási intézmények) között is. A projektben szereplő kulturális értékek, fenntartók, bemutatóterek minimális hozzájárulásával egy folyamatosan megújuló, az együttműködő hálózat fennmaradását is biztosító program jön létre.

A szolgáltatók részére ezzel egy olyan megoldást nyújtunk, amelyet önmagukban nem érdemes fejleszteni és fenntartani, azonban a hálózathoz csatlakozva mind a kialakítás, mind a fenntartás költséghatékonyan valósulhat meg.

A felhasználók a játéknak köszönhetően megismerhetik a térség kulturális örökségeit, ezáltal megnyitva érdeklődésüket a megismert célpontok felé.

A fenntartás és továbbfejlesztés további térségi együttműködést generál a helyi társadalmi szereplők között.

(Mária Út Közhasznú Egyesület/Felvidék.ma)