Ingyenes könyvcserélő oldal

Erdély Emberek

Erdélyben is elindult az ingyenes könyvcserélő oldal

A Rukkola Magyarországon húszezer tagot számlál, és már nálunk is megvan az első ötszáz.

A Rukkola néhány éve robbant be Magyarországon. Az ötlet zseniális és egyszerű volt: az emberek a megunt könyveiket feltölthették a rendszerbe, ahol egy másik felhasználó lecsaphatott rá. Minden elküldött könyvért pontok járnak, annak függvényében, hogy mennyire keresett példányról van szó, a pontokat meg más könyvekre lehet becserélni.

A Rukkola hihetetlenül sikeres lett, közel húszezer taggal. A szervezők meg gondoltak egyet, és nemrég elindult Erdélyben is a könyvcsere. Alcser Norberttel, a projekt kezdeményezőjével, a Rukolla ügyvezető elnökével beszélgettünk.

A Rukkola egy évek óta működő, hatalmas népszerűségre szert tett kezdeményezés Magyarországon, ahol a felhasználók elcserélhetik megunt könyveiket. Azért összefoglalnád röviden a szabályokat, szellemiséget?

– A Rukkola az önzetlenségről szól, és persze a szeretetről. Fontos, hogy a tárgyainkról le tudjunk mondani azért, mert arra valakinek szüksége van. Miközben tudom, hogy én is kérhetek cserébe egyet. Nagyon fontos, hogy a csere az emberek között történik a mi közvetítésünkkel. Így nem csak könyvet cserélhetsz, hanem személyes ismeretségeket, sőt akár barátságokat is köthetsz a rendszer segítségével.

Mi hívta életre a Rukkola Erdélyt?

– Nagyon sok felhasználónk volt Erdélyből, ráadásul rendszeres heti fuvarral. Azonban ez sajnos megszakadt, és nem akartuk, hogy vége legyen. Ezen kívül azt is láttuk, hogy az Erdélyben élők részére nagyon körülményes a magyar nyelvű könyvekhez való hozzájutás. A Rukkola ebben is segít.

Hogyhogy magyarul kezdtétek, nem lenne piacilag jövedelmezőbb a román nyelvű könyvekkel foglalkozni? Ezt azért is kérdem, mert a Rukkola kezdetben nem hozott jövedelmet, de aztán átalakult, sok reklámot adnak el, és partneri viszony alakult ki a kiadókkal.

– Mi első körben direkt a magyar nyelvűeket szerettük volna megfogni, aztán ki tudja, talán terjeszkedünk.

Jól látom, hogy a rendszer még kicsit akadozik? Pl. Facebook-sorsolással nyertem tőletek 10 pontot, de azóta sem lett még jóváírva…

– Az indulás után találkozhattál egy-két apró hibával, de ez már megszűnt. A pontjaidért elnézést, ez biztosan személyi hiba. :) Gyorsan írj, kérlek, az címre, és javítjuk a hibát.

Hány felhasználó kell a hatékony működéshez?

– A rendszer két felhasználóval is működik. De komolyra fordítva a szót, az alapvető működéséhez nem szükséges tömegbázis, azonban ahhoz, hogy minél változatosabb legyen a kínálat, már igen. Jelenleg közel 500 regisztrált tagunk van és közel 300 könyv érhető el a rendszerben, ez pedig folyamatosan bővül.

Hogy álltok most, mennyi könyvcsere zajlott le, mennyire vagytok elégedettek az indulással?

– Egyelőre maximálisan elégedettek vagyunk. Bár a magyarországi indulás növekedési ütemét nem értük el, de szépen gyűlnek a felhasználók és cserélődnek a könyvek.

Hány ember dolgozik a csapatban?

– Magyarországon a cégnél négyen dolgozunk, és van egy helyi “hősünk” is Marosvásárhelyen.

Magyarországon sok úgynevezett happont jött létre, ahol az emberek a postát és a személyes találkozást is elkerülhették. Terveztek itt is hasonló hálózatot? Ha igen, milyen hely jelentkezhet happontnak?

– Igen, már van is négy vagy öt happont, ahol személyesen cserélhetik a könyveket a felhasználók.

Forrás: http://multikult.transindex.ro/?cikk=26185