Így ünneplik a színházi világnapot Erdélyben

Erdély Hírek

Bemutató, „előadástemetés”, kulisszalátogatás is várható szerdán, a színház világnapján az erdélyi színházakban. Az eddig közölt programokat szemléztük. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának két színésze, Korodi Janka és Kónya Ütő Bence diákoknak szervezett színháztúrát tart. A Tamási Áron Színház, az M Studio Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház emellett három előadással ünnepel. Március 27-én 11 órától A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese alapján készült bábjátékra, 13 órától a Danse Noir mozgásszínházi produkcióra, illetve este 19 órától a Liliom című előadásra várják a közönséget. Jegyek válthatók a Központi Jegyirodában, illetve online.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház bemutatót időzített a világnapra: a Liviu Rebreanu Társulat I.L. Caragiale Farsang (D’ale carnavalului) című vígjátékát mutatja be este hét órától (magyar felirattal). Az előadás rendezője Adi Inclenzan, díszlet- és jelmeztervezője Bogdan Spătaru. „Azért választottam pont ezt a darabot a Caragiale munkásságból, mert egymással ellenkező befogadói reakciókat képes kiváltani. A Farsang, a különböző politikai és szociális kontextustól függően vagy szórakoztat, vagy pedig megrémít. Így szeretném a közönség figyelmébe ajánlani. Kacagunk? Igen, de kin? Magunkon, másokon, mindenkin vagy csak egyeseken? Vagy félünk? És ha igen…” – idézi a színház közleménye Adi Iclenzan rendezőt. A Tompa Miklós Társulat a Radu Afrim rendezésében bemutatott, az Országos Színházi Fesztiválon (FNT) is sikerrel játszott Ivan Viripajev Részegek című drámát tűzte műsorra a színházi világnapon. Az előadás március 27-én, szerdán este fél 8-tól látható a kisteremben.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház egész napos, minden korosztálynak szóló programmal készül. A színházi világnapon reggel 10 órától nyílik lehetőség kávézni a társulattal, ezt követően félóránként összesen 8 kulisszatúra indul 11.00 és 14.30 között. A túrákra elemi-, általános- és középiskolás diákcsoportok is jelentkezhetnek előzetesen (jelentkezési határidő: március 26., kedd, 15.00). A színházi kvízre egyénileg és csoportosan is be lehet nevezni akár előzetesen, akár a helyszínen.

A nap záróakkordja este hét órától Albu István rendezésében I. L. Caragiale Zűrzavaros éccaka című darabja, mely azért is számít különleges momentumnak, mert a 2016-ban bemutatott, közel 30 előadást megélt produkció utolsó alkalommal lesz látható a gyergyószentmiklósi színpadon. Az előadás temetése azoknak is tartogat majd újdonságokat és meglepetéseket, akik már előzőleg látták a produkciót. A gyergyószentmiklósi színházi világnap valamennyi eseményére ingyenes a belépés, a Zűrzavaros éccaka című előadásra 5 lejes szakmai jegyek válthatók.