Így még nem láttad a minorita rendházat!

Erdély Emberek

Így még nem láttad a kézdivásárhelyi minorita rendházat!

A jelenleg romos állapotban levő kézdivásárhelyi minorita rendház felújítása tavasszal kezdődik, a 19. században átadott épületben hamarosan megnyílhat a 2014 óta tervezett gyermekotthon. A Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai azon dolgoztak az Örökségünk Őrei vetélkedőben, hogy a műemléket addig is minél többen megismerjék. A csapat a Maszolnak is beszámolt a munkájáról.

Az iskolába menet mindig a minorita rendház épülete előtt sétáltunk el, de nem ismertük a történetét. Amikor megdobbant a szívünk-lelkünk erre a pályázatra, feltérképeztük, bebarangoltunk, és így ismertük meg a műemlék múltját. Különleges számunkra, hiszen ha nemsokára a 21. század köntösét viselő épület előtt sétálunk el, tudni fogjuk, a megújulásába egy kicsit a mi kezünk, a jelen keze is benne van.

A nemrég a tanügyminisztérium országos versenynaptárába felvett Örökségünk Őrei műemlékvédelmi vetélkedőbe a 2018-2019-es tanévben több mint 600 fiatal kapcsolódott be 13 megyéből. A Maszol sorozatban közli a regionális döntőkbe került csapatok rövid beszámolóit.

Mi volt a legizgalmasabb információ, amit megtudtatok róla azóta, hogy elkezdődött az Örökségünk Őrei vetélkedő? Sok érdekes információval gazdagodtunk e vetélkedő által, talán az egyik legérdekesebb információ, mely mindannyiunkat megfogott az az, hogy ez Háromszék egyik legépebben megmaradt barokk stílusú épülete. Nem mellesleg az épület nemsokára Böjte atya keze alá kerül, és az az épület, mely egykor ferences szerzeteseknek adott otthont, nemsokara szociális kollégiummá alakul. Ez mindannyiunk arcára mosolyt csal, hiszen úgy véljük, így értékes célt kap.

Válasszatok ki egy általatok készített képet, rajzot, kollázst, videót, vagy bármilyen vizuális anyagot, ami szerintetek legjobban jellemzi az épületet, vagy a csapat épülettel kapcsolatos munkáját! Hogy készült? Szerettük volna bemutatni ezt az épületet, kívülről-belülről, felhívni rá a figyelmet, hiszen nemsokára nemes cél szolgálatába állítják. A legbüszkébbek a drónos felvételünkre vagyunk: gyönyörűen bemutatja, minden szemszögből, hogy csodálatos, nem hétköznapi épületről van szó.