Idén is Chak

Horvátországi Magyar Napló Csák Kiemelt cikk

Október 1-jén került sor a 19. alkalommal megrendezett néptáncfesztiválra, amelyet a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület kezdeményezett a település 700 éves fennállásnak alkalmával, s mely rendezvényt azóta is minden évben megtart.

A Chak 2017 elnevezésű fesztivált megtisztelte jelenlétével Zdravko Zvonarić, a Tompojevci járás elöljárója, annak helyettese Kristina Kovačić és a helyi plébános, Krešimir Aračić, valamint Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, továbbá Víg Imre a magyarországi Garé község polgármestere, delegációjával.

A házigazda Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnökének, Kéri Jánosnak üdvözlő beszédét követően az eseményt Kristina Kovačić a Tompojevci járás elöljáró- helyettese nyitotta meg.

Az idei kultúrműsor a házigazda csáki egyesület tánccsoportjának fellépésével vette kezdetét. Őket az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja követte a színpadon, majd a sepsei Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja mutatta be műsorát. Ez után az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület énekkarának előadása következett, akik énekre fakasztották a közönség nagy részét. Végül, de nem utolsó sorban a kórógyi Ady Endre Magyar Művelődési Egyesület gyermek- és ifjúsági tánccsoportja lépett színpadra. A záró műsorszámot ismételten a házigazdák mutatták be, a Csáki Betyárok zenekar kíséretében. A bő egy órás kultúrműsor jó hangulatban telt, nagy létszámú közönség jelenlétében.

A műsort követően közös vacsorára és mulatságra került sor, melyből egy fergeteges táncház alakult ki, ahol szinte minden jelenlevő néptáncos részt vett. Moldvai és felcsíki táncokat táncoltak. A jókedv eltartott egészen az esti órákig.

Ismét egy sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött. Bár több csoport is visszamondta a vendégszereplést, mégis egy jó hangulatú, teltházas eseménynek lehettünk szemtanúi. Mindenkinek köszönöm a részvételt – nyilatkozta lapunknak Kéri János, a házigazda egyesület elnöke, majd folytatta:

Hiszem, hogy ez a fesztivál sokunknak emlékezetes marad a jó hangulatáról. Öröm volt nézni a sok fiatalt a közös tánc során. Az ember ilyenkor látja a hosszú évek koncepciós munkájának eredményét, hogy mennyit ért a MESZ főállású táncoktatójának munkája, hiszen a most ifjúsággá cseperedett gyerekek gondolkodás nélkül járják a magyar néprajzi tájegységek táncait, szabadon, mintha egy bál lenne.

A nemrég Garéban megtartott rendezvényen a csáki kultúregyesület is bemutatkozott. Ennek köszönhetően új kapcsolatokra is szert tehettek. Rendezvényükön így a garéi küldöttséget is vendégül láthatták.

Ez az alkalom lehetőséget adott arra, hogy vendégül lássuk a magyarországi Garé község küldöttségét. Polgármester úrral, Víg Imrével megegyeztünk abban, hogy a jövőben szorosabbra is fűzhetnénk a két magyar közösség további együttműködését – tette hozzá János.

S.ZS.T.

1 (1) 1 (2) 1 (3) 1 (4) 1 (5)