Idén 91 éves a kórógyi Győzelem LE

Horvátországi Magyar Napló Kórógy Kiemelt cikk

Nem kis utat járt be a kórógyi Gőzelem Labdarúgó egyesület, mely tavaly ünnepelte fennállásának 90 éves évfordulóját, s mind a mai napig küzd a fennmaradásért.

90 év… szinte három emberöltő, mely nem mindenkinek adatik meg. Ennyit, sőt eggyel többet élt meg eddig a kórógyi Győzelem LE. A sokszor küzdelmes, fáradtságos, de sok-sok emlékkel teli évekről, melyekre végül, mégis csak örömmel gondol vissza az ember, Cerin Józseffel, az egyesület elnökével beszélgettünk, aki 2017 augusztusától vezeti a klubot. Az elnök úrtól az elmúlt harminc év eredményeiről – gondjairól és a jelenlegi helyzetről tudhattunk meg sok mindent.

– Kórógyon 1927 óta létezik szervezett formában a labdarúgás. Ekkor alakult az egyesületünk és az óta ennyi éven keresztül, túlélve a történelem kisebb-nagyobb viharjait, mégis igyekezett megőrizni a folyamatosságot. A település életében mindig fontos szerepet tölt be az egyesület.

Mint a legtöbb faluban, így Kórógyon is fontos a labdarúgás, sokak számára a vasárnap délutáni mérkőzés jelenti a kikapcsolódást, a társasági élet egyik formáját. A mérkőzéseink a mai napig látogatottak.

A Győzelem LE az egyetlen magyar focicsapat Vukovár-Szerém Megyében. A klubhelyiség fala telis-tele van fotókkal, az évek során megszerzett serlegekkel, melyek dicsőséget hoztak Kórógynak.

Az elnök úr büszkén sorolta az elmúlt időszak szép eredményeit:

– A csapat legeredményesebb időszakának minden bizonnyal az 1988/89-es idény mondható, amikor sorra legyőztük a legerősebb csapatokat is a járási bajnokságban és az ezt követő idényekben már egészen a Honvédő Háborúig, a magasabb osztályban versenyeztünk. A háború mindenben vízválasztó vonal volt! Megszakadt a munka rövid időre, de 1993-ban a menekültségben is újra szerveztük a klubot.

Az ificsapatuk a 2010/11 és 2011/12-es szezonban a megyei ifjúsági bajnokságban a táblázat második helyén állt.

A 2014/15-ös idényben a megyei harmadosztály bajnokai voltunk, így feljutottunk a (Vukovár-Szerém) megyei másodosztályba, ahol egészen a múlt szezonig versenyeztünk.

Sajnos nem minden év egyformán sikeres, de a gondokkal is tudni kell megbirkózni, ez a jó vezetés ismérve.

Sajnos a jubileumi év nem kevés nehézséggel járt, hisz az elmúlt 2016/17 szezonban a csapat az utolsó helyen végzett a másodosztályban, így vissza kerültünk a harmadosztályba. Ezt követően mintegy 18 játékos kilépett a csapatból, mindösszesen 5 játékosa maradt az egyesületnek. Ekkor, ebben a nem éppen irigylésre méltó helyzetben a vezetőség szinte egy lehetetlen missziót vállalt annak érdekében, hogy megmentsük a klubot. Ebből a munkából mindenki a maga tehetsége szerint ki is vette a részét, s az őszi idény kezdetére, nagy nehezen, de „összetoboroztuk” a 12 fős „legénységet”.

Ugyanakkor az egyesület tavaly ünnepelte fennállásnak 90. évfordulóját is.

– Egy nem mindennapi focimeccsel ünnepeltük a Győzelem LE fennállásának 90 évét. Ez alkalommal az NK Osijek veterán csapatát hívtuk meg egy mérkőzés erejéig Kórógyra.

Lassan rendeződni látszik az egyesület helyzete.

– Az év végéig sikerült a korábbi pénzügyi gondokat rendezni. A tavaszi idényt már megújult lendülettel kezdtük meg, aminek már most látszata van. Március 4-én kezdtük meg az előkészületeket, mégpedig 28 játékossal. Hamarosan megkapjuk az oszlopokat és neki látunk a focipályánk bekerítéséhez, továbbá ki tudjuk egészíteni a világításunkat is. Mindez biztosan hozzájárul majd ahhoz, hogy egyre jobb eredményeket érjünk el. Bízunk az edzőnk, Dragan Kanja munkájában is. Jelenlegi megbeszélések szerint ősszel további 5 játékossal fog bővülni a csapat és így jobb esélyekkel indulunk majd a bajnoki címért. A cél a másodosztályba való újbóli feljutás, ahol a játékosaink minősége szerint lenne a helyünk, s talán egyszer majd még ennél is többre tudjuk vinni.

Ahogy a beszélgetésből kiderült egy lelkes csapatról van szó, amely utánpótlással is rendelkezik, vezetőjük, edzőjük a csapatért él-hal. Cerin József elnök és Ambruž Dani alelnök igyekeznek a felvázolt célokhoz megteremteni azt, ami manapság szinte a legfontosabb, az anyagi támogatást is.

– A klub fő támogatója a Tordincai Járás, élén Željko Matanović elöljáróval és Silović Mihaela elöljáró-helyettessel. E nélkül a támogatás nélkül nehezen tudna az egyesület működni. E mellet Vukovár-Szerém Megye is támogat bennünket Božo Galić ispánnal az élén. Továbbá, többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselő, FATMA j.d.o.o., a Kórógy és a Ćelije TSZ, a kórógyi Bager Centar tulajdonosa Miskolci Sándor, Ratar d.o.o. Osijek , Istraživač -Nuštar, Zake Ištvan, kórógyi falusi birtok (Seosko etno imanje) és mások is szponzorálták már a klubot. – sorolta az elnök úr.

A kórógyi Győzelem kitűnő házigazda, tagságába pedig mindenkit szívesen lát.

– Minden alkalommal hazai mérkőzés alkalmával, igyekszünk jó házigazdák lenni. Függetlenül a meccs végeredményétől, megvendégeljük a hozzánk érkező csapatot, a bírókkal együtt egy közös vacsorát szervezünk, hisz végső soron ez is a lényeg a társalgás, a baráti viszony. A tagságba befogadunk minden sport rajongót nemzetiségtől, vallástól és politikai hovatartozástól függetlenül. Soha nem kerültünk senkivel konfliktusba, hiszen mi csak egyszerű emberek vagyunk.

Ami a csapat előtt van ebben az idényben.

– Vasárnap (március 18-án) játsszuk az első barátságos meccset. A bajnokság április 8-án veszi kezdetét. Az osztályban 9 csapat játszik, így 4 alkalommal leszünk házigazdák és 4 alkalommal fogunk „vendégszerepelni”, egy alkalommal pedig szabadok leszünk.

Az elnök úr igyekszik bővíteni a klub ismertségi körét, és tartani a kapcsolatot olyan hazai magyar focistákkal, mint a HNK Hajduk Split játékosai – Gyurcsó Ádám és Futacs Marko.

Cserin József nagyon hálás minden segítőkész embernek, aki vele karöltve dolgozik és tesz azért, hogy a településen megmaradt és éltetik még a Győzelem LE hagyományát.

Az egyesület vezetésének gratulálunk a probléma megoldó munkájukhoz és további sikereket kívánunk a Győzelemnek.