Hogyan lehet művészként érvényesülni?

Magyarkanizsa Kiemelt cikk
Három nő, három életút, három művész mutatkozott be szerda este Magyarkanizsán a 13. Youmig fórumon. A téma: Hogyan érvényesülni művészként Szerbiában?

Az est főszereplője Tomin Kis Anikó rendező-koreográfus, színésznő, Szerda Zsófia újságíró, fotós, fesztiválszervező és Sagmeister Laura festőművész volt.

Az est folyamán a többi között felmerült a művészek kapcsolata Magyarkanizsával, az életük, a mindennapjaik, az állandó munkahelyük és az is, hogy vajon művészként meg lehet-e élni Szerbiában. Sagmeister Laura festőművész szerint manapság ez igen nehéz: „A megélhetés szempontjából, ilyen szemszögből figyelve a dolgot, akkor nem a legkönnyebb. De a nehézségek az embert erősítik. Mondhatjuk azt is, hogy több kihívás elé vagyunk téve, ha így optimista szemszögből nézzük.”

Szerda Zsófia sok mindennel foglalkozik, újságírással, fotózással, fesztiválszervezéssel. Fotóin és írásaiban főként azokat a dolgokat szeretné előhozni, amit az emberek közvetlenül nem mutatnak ki: „Művésznek lenni szerintem, bárhol a világon, aki úgy érzi, hogy művészettel szeretne foglalkozni, meg kell, hogy harcolja a saját harcait, akár saját magával, akár a közösséggel, akár az országgal, amiben él.”

A Youmig Projekt egy Európai Uniós program, amely a Duna-menti országokat foglalja magába és a fiatalok migrációjával foglalkozik. Szerbiát Magyarkanizsa képviseli – emelte ki Ivanović Laura csapattag: „Mi itt Kanizsán próbáljuk visszafogni az elvándorlást úgymond. Ezen belül szervezünk különböző programokat, képzéseket, workshopokat és a ma esti Youmig fórum is így jött létre, ezen a programon belül, a kanizsai ifjúsági irodával együtt.”

A szervezők mindig aktuális témákkal foglalkoznak. A további eseményekről a YOUMIG Kanjiza közösségi oldalán lehet tájékozódni.

 

Forrás: PannonRTV