Hímes tojások és több száz szalvéta

HMN Kő (Kamenac) Kiemelt cikk

A Tánc Magyar Kultúregyesület április 2-án tartotta meg hagyományos húsvéti kiállítását a kői kultúrotthonban. Az immár negyedik alkalommal megszervezett kiállításon szalvéta kiállításra és azok cseréjére is sor került.

Felnőttek és gyerekek egyaránt örültek a vasárnap délután megtartott kiállításnak, hiszen mindenki megtalálhatta a magának tetszőt. Voltak, akik magára a kiállításra voltak kíváncsiak, de sokan egy-egy újabb darab papírszalvéta felkutatásával töltötték idejüket. A délután remek alkalom volt a társalgásra, régi ismerősök találkozására. A kiállítók ez alkalommal is színes bemutatóasztalokkal készültek. Kézimunkák, különböző régi és új technikákkal festett tojások, mézeskalácsok, fából és fémből készült tárgyak sorakoztak fel a helyi kultúrotthonban. Természetesen a finom kői sütemények sem maradhattak ki. A helyi asszonyok édes és sós süteményekkel várták a vendégeket.

A kiállítást Tomašić Deák Korina, a Tánc MKE elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében elmondta, büszke a kői kultúregyesületre. Önerőből, nagy összefogással és nagy odaadással szervezték meg a rendezvényt és így folytatják tevékenységüket a továbbiakban is.
– Újra és újra okoznak meglepetést számunkra a kői magyarok. Nagyon szép és gazdag kiállításnak lehetünk a szemtanúi, ezenkívül Kőben ismert a papírszalvéta gyűjtés és csere is. A gyűjtők is élvezhették ezeket a pillanatokat, hiszen mindig akad egy olyan darab, ami még hiányzik a gyűjteményből. Köszönöm a kiállítóknak a részvételt és köszönöm a vendégeknek, hogy jelenlétükkel megtiszteltek bennünket – mondta az elnök.

A rendezvényen jelen volt Sója Dénes, a Hercegszöllősi Járás elöljárója, aki mindig szívesen vesz részt a Tánc MKE rendezvényein.
– A járás vezetése igencsak büszke a kői asszonyokra, a kultúregyesületre. Már számtalanszor bizonyítottak a színes programjaikkal, a messze híres sütemény kiállításukkal. Ez a mostani kiállítás is rendkívül érdekes és szép. Látom, hogy mindenki nagyon jól érzi magát. Csakis gratulálni tudok ehhez a sikeres eseményhez és a kőiek munkájához. Remélem folytatják majd ezt a tevékenységet. A járás természetesen igyekszik támogatni munkájukat. Köszönöm szépen a meghívásukat, és remélem ez a hagyományos esemény a jövőben is élni fog – nyilatkozott Sója Dénes elöljáró.

A kiállítók a Hercegszöllősi Mihály MISZ, a Nagybodolyai HE, az Izvor Nőegylet, a Tarnai család, Kecman Gordana, Ružinac Ivana és Sója Mária Hercegszöllősről, Tibor Mária Sepséről, Horvát Ilonka Csúzáról, Árpási Lenke, Kontrec Anikó és Mušic Vinka Kőből voltak. A kiállítók egy-egy köszönőlevelet és ajándékot kaptak a Tánc MKE-től.
– Negyedik alkalommal szervezzük meg ezt a kiállítást, és elmondhatom, ennek az eseménynek örülünk a legjobban. Ilyenkor nagyon sok vendég látogat hozzánk. A rendezvényünk elmaradhatatlan mozzanata a szalvétacsere volt, így még többen jöttek. Nagyon sok a kiállító idén. Igazán színes a kínálat, hiszen a kézimunkák mellett, a mostani, modern technikákkal készült tárgyak vannak többségben. Azon vagyunk, hogy minden évben új hobbisok csatlakozzanak hozzánk, olyanok, akiknek eddig még nem volt alkalmuk bemutatkozni. Szeretünk dolgozni, szeretünk az egyesületben tevékenykedni és ezt a munkát az sem gátolja meg, hogy idén még nem kaptunk támogatást – hallottuk az egyesület titkárától, Kontrec Anikótól.

Tarnai Mária és férje Ivan Hercegszöllősről érkeztek. Mária horgolt terítőket hozott, férje pedig fémből és fából készült díszeket.
– Mindketten kiállítottuk kézimunkánkat. Én horgolásokat hoztam, férjem pedig fémből készült virágokat, lepkéket és fából készült kerti díszeket. A fém díszek elkészítése körülbelül négy órát vesz igénybe összesen. Persze itt nem számoljuk bele a díszek száradási idejét. A kézimunka megnyugtat, feltölt energiával és elfeledteti velünk a gondjainkat. Én horgolok a férjem pedig szebbnél szebb tárgyakat készít – tudtuk meg Tarnai Máriától.

– A tárgyakat, amiket most hoztunk, egyedül élő, idős emberek készítették az egyesületünk által tartott foglalkozásokon. Ezek a foglalkozások egy olyan projekt része, amely a Hercegszöllősi járás egész területét foglalja magába. Számos kézimunka készült most a húsvét előtti időszakban. Nagyszerű dolognak tartom ezt a kiállítást, amelynek köszönhetően be tudjuk mutatni ezt a rendkívül fontos projektet – mondta el lapunknak Bajsić Katica, a hercegszöllősi Izvor Nőegylet elnöke.

A Nagybodolyai Hagyományőrző Egyesület tagjai állandó vendégei a kői húsvéti kiállításnak. Ez évben a kézimunkák mellett számos kézzel festett tárgyat is hoztak magukkal. Lapunknak az egyesület tagja, Balog Mária nyilatkozott.
– Jómagam első alkalommal vagyok itt. Kézzel festett tárgyakat hoztam, de amellett kézimunkákat is láthatnak a vendégek. Otthon készítem a festett tárgyakat, nagyon szeretem ezt a hobbit, nyugtató a számomra. A tárgyakat legtöbbször elajándékozom a barátoknak, de ha sikerül el is adom őket. Az egyesület tagjaival néha összeülünk egy kis társalgásra a varróba. Kicsi közösségből jövünk, éppen ezért szívesen megyünk minden összejövetelre, hiszen itt új ismeretségekre tehetünk szert és a régi ismerősökkel is találkozhatunk – mondta Mária.

A papírszalvétákat kedvelők napja is volt a vasárnapi húsvétváró esemény. Meglepődve tapasztaltam, milyen sokan is foglalkoznak még a szalvétagyűjtéssel. Fiatalok és idősek egyaránt sürögtek-forogtak a színpadon felállított asztalok között, hogy megtalálják azt a különleges mintázatú, formájú szalvétát, amely még hiányzik gyűjteményükből. Az egyik asztalnál Zsivics Antónia újságolta a húgának, hogy hány újabb darabot talált. Meg is kérdeztük tőle, mióta is foglalkoznak a gyűjtéssel.
– Egy pár éve gyűjtjük a papírszalvétákat, öt-hat dobozzal van otthon. Nem első alkalommal járok a szalvéta csereberén. A legjobban a virágos szalvétákat szeretem, itt most nagyon sok újat sikerült találnom. Amikor hazaérek, meg fogom számolni a szalvétáinkat. Első osztályba járok és a szalvétagyűjtés nem az egyetlen hobbim, tánccsoportban táncolok és furulyázok is. Örülök, hogy idén is itt lehettem, mert sok-sok új szalvétám van – mesélte nekünk Antónia.

A csúzai Sipos Tobiasszal is a szalvéták között találkoztunk. Tobiasz, aki az eszéki építészeti iskola végzős tanulója körülbelül 2000 szalvéta gazdája, és erre a cserére azért jött, hogy ezt a gyűjteményt gyarapítsa.
– Óvodás korom óta foglalkozom a szalvétagyűjtéssel. Először anyukám foglalkozott ezzel, majd a nővérem és aztán én vettem át ezt a hobbit. A cserék során legtöbbször tudom melyik az a szalvéta, ami még nincs a gyűjteményemben. Természetesen nem emlékszem pontosan mindegyik darabra, de amikor hazaérek és elszortírozom őket, akkor látom, hogy néhány darab már megvan. Nagy papírdobozokban tartom a szalvétáimat, amiket téma szerint szortírozok. Nekem a karácsonyi szalvéták a kedvenceim. Itt több mint ötven darabot találtam. Ezt a hobbit mindenképp folytatni fogom – hallottuk Tobiasztól.

A hétvégén lezajlott eseményen minden korosztály megtalálhatta a magának megfelelő programot. A kői magyarok ismét bebizonyították, hogy remek házigazdák. Reméljük, munkájuk továbbra is sikeres lesz, és még számos ilyen rendezvényen látják vendégül a környékbelieket.

M.LJ.