Hímes tojás a város színeiben

HMN Eszék Kiemelt cikk

Eszék elöljárósága szervezésében a múlt szombaton, április 8-án, 18. alkalommal került sor a “Šarana jaja u bojama Grada”, azaz a “Hímes tojás a város színeiben” elnevezésű rendezvényre. A szombaton megrendezett húsvéti előzetesen standokkal, alkalmi bemutatókkal, fellépésekkel idén is ott voltak az oktatásügyi és nevelési intézmények, egyesületek, nemzeti kisebbségek képviselői. Az eszéki magyarságot a rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület képviselte.

Szombat délután az év egyik legattraktívabb rendezvényének lehettünk szemtanúi. Eszék város fő terén, virágvasárnap és húsvét alkalmából egy igazi kis város kerekedett tele standokkal (összesen nyolcvanhárommal). A bemutatóasztalok tele voltak különféle technikákkal díszített húsvéti tojásokkal, húsvéti díszekkel, virágokkal. Természetesen a gazdag gasztronómiai kínálat idén sem maradt el. A standokat végig járva igazán nehéz volt választani a hagyományos ételek, édes és sós ínyencségek közül.

A rendezvényt a cseh, a szlovák, a magyar, az ukrán és a szlavóniai táncok és muzsikák tették még színesebbé. A műsor keretében kihirdették a legszebb bemutató asztal és a legszebb hímes tojás címért rendezett verseny győzteseit. Idén az ukránok állították ki a legszebb hímes tojást, míg a legszebb bemutató asztalért járó elismerést a szlovák egyesület kapta. Az elismerő okleveleket Ivan Vrkić polgármester adta át, aki kihangsúlyozta a horvát többségi nemzet és a városban élő kisebbségek együttélésének fontosságát.

A Népkör MKE rendszeres résztvevője ennek a rendezvénynek immár 18 éve. Magdika Dániel, az egyesület elnöke lapunknak elmondta idén egy bemutató asztaluk és egy árusító asztaluk is volt.
– Idén két asztalt készítettünk a látogatók számára, díszekkel, hímestojásokkal, süteményekkel vártuk az érdeklődőket. Az egyesületet idén Dubravčić Aranka, Turić Ida, Andrić Barbara, Andrić Márta, Bognár Eleonóra és jómagam képviseltük. Eleonóra, Márta és én népviseletben vártuk a vendégeket. Egy igazán szép rendezvény volt az idei is, nagyon sokan eljöttek. Egy-egy ilyen esemény mindig remek alkalmat ad arra, hogy az emberek megismerjék az egyesületet, betekintést nyerjenek az egyesület munkájába a beszélgetések során – mondta az elnök.

Magdika Dániel lapunknak elmondta, egyesületükben hamarosan új szakcsoportok és foglalkozások indulnak.
– Április 27-től csütörtökönként 17 és 19:30 óra között rekreatív táncfoglalkozás indul a Népkörben mindazok részére, akik már legalább egy kicsit tudnak táncolni és szeretnének tánc mellett társalogni. Leginkább magyar nyelvű slágerekre fogunk táncolni, keringőktől kezdve a rock ‘n’ rollig, csacsacsáig, de nem feledkezünk meg a csárdásról vagy a polkáról sem. Emellett április 25-től minden kedden 19 és 20 óra között elkezdi tevékenységét a Népkör új népdal szakcsoportja. A szakcsoport célja a hagyományőrzés, a népdalok és nóták megtanulása. Visszaemlékszünk a régi nótákra, amelyeket most már egyre ritkábban vagy egyáltalán nem hallunk. Ez az énekkar valójában nem egy fellépő énekkar lesz. A két csoport vezetője Szemesi Róbert, nemrég Eszékre költözött, 30 éves táncos múlttal rendelkező tánctanár lesz – tudtuk meg az elnöktől.

M.LJ.