Henrik Ibsen Nóra című darabját mutatják be

Erdély Hírek

Henrik Ibsen Nóra című darabjából készült különleges adaptációt mutat be szombaton a Kolozsvári Magyar Színház

Henrik Ibsen Nóra című darabjából készült stúdió-előadást mutat be a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A Nagy Botond rendezte produkció kihívást jelent a színészek számára – hangzott el az előadást beharangozó sajtótájékoztatón.

Henrik Ibsen Nóra című drámájának különleges adaptációját mutatja be szombaton a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Nóra, a darab főhőse kómából ébred. Az előadásról tartott keddi sajtótájékoztatón Nagy Botond rendező elmondta, Nóra ébredése a nézőket azon gondolkodtatja el, hogy kinek mit jelent a saját rémálmaihoz való kötődése, és mit jelent a rémálmoktól való szabadulás – olvasható az MTI-n.

Az előadás dramaturgja, Kali Ágnes elmondta: azt a világot próbálták megteremteni, ami a kómában lévő embert az ébredés előtt körülveszi. „Szándékunkban állt megjeleníteni, hogy egy nő milyen fázisokon megy végig, míg ki tud lépni egy olyan kapcsolatból, ami nem jó neki” – fogalmazott a dramaturg. „A kóma egy kiszolgáltatott állapot. Tehetetlenség. Egy helyben toporgás. A szabadság ellentéte. Az ember hajlamos arra, hogy bebörtönözze magát hazugságokba, elképzelt valóságokba, régi traumákba, ismétlődő bántalmazásokba. Hajlamos engedni a kómaállapotnak, és tehetetlenül reménykedni a csodákban. De meddig tarthatjuk fogva saját magunk?” – olvasható a produkció ismertetőjében. Amint Rancz András látványtervező fogalmazott, az ébredés előtti rémálmok világát vetítéssel érték el úgy, hogy az egyik vetítővászon szerepét betöltő hálót a nézőtér és a színpad közé feszítették ki. A produkcióban szereplő színészek arról beszéltek, milyen kihívás számukra Nagy Botond rendezővel és az általa szervezett, fiatalokból álló csapattal együtt dolgozni. Szerintük a rendező és csapata egy teljesen új színházi világot hoz, aminek megfelelni a tapasztalt színészeknek is nagy feladat. Visky András, a színház művészeti vezetője Thomas Ostermeier kortárs német rendezőt idézve kijelentette: Henrik Ibsen korszakába léptünk, ő közel másfél évszázada ugyanis a legkorszerűbben fogalmazta meg azt a válsághelyzetet, amelybe a nyugati kultúra jutott, azt a kort, amelyikben „egyetlen vallásos hely maradt: a pénz temploma”. Az előadásban Nóra szerepét Ötvös Kinga játssza, színpadképét, jelmezeit Carmencita Brojboiu, digitális grafikáját Szederjesi Szidónia, zene és hangtervét Kónya-Ütő Bence készítette. A stúdió-előadás bemutatóját szombaton tartják.