Három nap tábor Királyhalmon

Királyhalom Kiemelt cikk

Öttől tizenhárom éves gyerekeknek szervezett háromnapos hagyományőrző tábort a Királyhalmi Homokszem Civil Szervezet. Ottjártunkkor a harmincöt résztvevő néptáncfoglalkozáson vett részt Szécsi Zsolt és Csányi Tamara vezetésével.

— Hétfőn nemezeléssel kezdtünk, Erdélyi Olívia vezetésével. Választhattak a gyerekek, hogy mit készítenek: labdácskát, kitűzőt, hajgumit, ceruza- vagy kulcstartót. Utána társasjátékoztunk, a szabadban voltunk, míg az idő engedte — sorolta Kókai Anasztázia, az egyesület elnöke, a tábor szervezője. — Délután a magyarkanizsai íjászok tartottak foglalkozást, a gyerekek imádták a célba lövést a versenyeken használatos vaddisznóra. Este pedig az egyik helybéli anyuka, Danyi Somogyi Heléna tartott interaktív előadást a szelektív hulladékgyűjtésről. Kedden papírszínházzal kezdtünk Bosnyák Anasztáziával, a Csizmás kandúrt mindenki élvezte. Néptánccal, népdalokkal és népi játékokkal folytattuk Ledenyák Lea vezetésével. Ebéd után Varga Viktóriával játszhattak a bejárós tábor résztvevői. Este Micsik Béla népihangszer-bemutatója következett, tekerőlanttal, fúvós és pengetős hangszerekkel. A gyerekek nagyokat nevettek, és sok mindent megtanultak. A szerda délelőtt a kézműveskedésről szólt, Árva Argitával karcsatokat, nyakláncokat készítettek, gyöngyöt fűztek, a nagyobbak mobiltokot varrtak. Ebéd után Mészáros Attilának köszönhetően pónilovaglással kedveskedtünk, utána néptánc szerepelt a programban, majd a falu történetével ismerkedhettek meg a gyerekek Csipak Károly és Ugri Mónika előadásában.

Az egy éve alakult civil szervezet tevékenységi területe a kultúra és a környezetvédelem. Tavaly falut takarított, szépített, fákat ültetett a helyi faiskola, illetve magánszemélyek adományának köszönhetően. Az idén néptánctábort rendezett, illetve burgonyafesztivált, a közeljövőben pedig öt falu közös projektumaként kerékpározást szervez a Ludasi-, illetve a Palicsi-tó körül.

A tábor támogatója Szabadka város volt, helyszíne pedig a kultúrotthon. A helytörténeti előadásra Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsos is ellátogatott.

Forrás: Hét Nap