Harmincéves a losonci Kármán Színház

Losonc Emberek

A 30 éves losonci Kármán József Színház március 6-án mutatta be ünnepi műsorát Dalszínház – múzeum címmel. Napra pontosan 30 évvel ezelőtt, március 6-án volt a társulat első premierje. A darabot a losonci B. S. Timrava Színházban láthatta a közönség.

Csák István, a losonci Kármán József Színház igazgatója a premier kapcsán a Ma7 portálnak elmondta: az ünnepi műsorral azokról emlékeztek meg, akik 1989. március 6-án játszottak. „Sokan itt vagyunk, de többen már nem. Tehát ez egy emlékezet is, egy tiszteletadás azoknak, annak a több mint 150 embernek, aki ezalatt a 30 év alatt velünk játszott.”

A színpadon örökzöld slágerek csendültek fel, kabaréjelenetekkel, dalokkal és versekkel fűszerezve.

„A darabnak volt egy első része, ami Régi idők mozija címmel futott a 2000-es évek elején. Ennek elkészült a második része, amit akkoriban nem akartunk már megcsinálni, mert komolyabb darabok felé fordultunk. És amikor szóba került az ünnepi műsor, eszembe jutott, hogy van nekünk egy ilyen is, kész zeneanyaggal. Ehhez válogattam a színpadi jeleneteket, melyek többsége Heltai Jenő tollából valók”- nyilatkozta Erdélyi Gábor, a darab rendezője.

A társulat a 30 év alatt többféle műfajban jeleskedett. Kipróbálták magukat a táncos műfajban, drámában, mesejátékban, az abszurd-és kísérletező műfajokban, mégis a zenés vígjátékokat érzik igazán sajátjuknak.  „Nagyon örültem, hogy végre zenés produkciót hoztunk létre, amit a losonci közönség eléggé értékel. Nagyon szeretek ilyesmiben fellépni, amikor zenével kevert jelenetek vannak, mert ebben érzem igazán jól magam”- ecsetelte Erdélyi Gabriella, a Kármán József Színház tagja. A társulat tagjai régi osztálytársak, családtagok, egykori és jelenlegi házastársak, kiknek java része ugyanaz, akik 30 éve elindították ezt a sikertörténetet. Viszont szívesen veszik a feltörekvő új generáció jelentkezését is.

„A Kármán Színházba 3 éve, Csák Pista felkérésére érkeztem. Kezdetben zöldfülűnek éreztem magam mellettük, de hálistennek mostanra jól beépültem, és úgy érzem, otthonra leltem itt”- mondta Gyetvai Viktória, a Kármán József Színház tagja. S hogy ez a három évtized ne merüljön feledésbe, a premieren kívül könyvvel állítottak örök emléket a társulatnak. Benne sok-sok emléket, rengeteg képanyagot, emlékezetes sztorit osztanak meg a kedves olvasóval.

A losonci Kármán Színház megalakulása óta 3 fődíjat, számos nívódíjat és alakítás díjat, illetve rendezői díjat nyert a komáromi Jókai Napokon.

Négy ősbemutatót tartott, és több mint 126 előadáson van túl.

A Dalszínház- múzeumot legközelebb március 31-én, Ragyolcon láthatja a közönség, Balázs Ildikó, Csák Éva, Csák Istvánt Erdélyi Attila, Erdélyi Gábor, Erdélyi Gabriella, Gyetvai Viktória, Setény Öcsi és Tóth István előadásában.

Forrás: Szvorák Emese, Ma7

https://ma7.sk/tajaink/dalszinhaz-muzeum-a-30-eves-losonci-karman-szinhaz-unnepi-musora