Hagyományos disznótor Pélmonostoron

PÉLMONOSTOR Kiemelt cikk

A Pélmonostor MKE megalakulása óta szervezi a hagyományos disznótort. Így történt ez idén is, amikor január 15-én összegyűlt a szorgos kis csapat, és együtt elevenítették fel ezt a falusi szokást.

A több évszázadra visszanyúló, tradicionális disznótor leginkább a karácsony előtti és a januári időszakban volt szokás. A Pélmonostor MKE tagjai minden évben felelevenítik ezt a különleges élményt nyújtó eseményt a Magyar Házban. Idén január 15-én kóstolhattak finom “disznóságokat” az odalátogatók és az egyesület tagjai. A disznótor a paraszti népek és udvarok egyik különösen jelentős és várt családi, közösségépítő eseménye volt. Ilyenkor összegyűlt a népes rokonság, gyerekek, nagyszülők, barátok egyaránt. Az egész napos munka után este a jól megérdemelt, órákon át tartó mulatsággal zárult a disznótor. Ez a legtöbb embert megmozgató közösségi esemény, mint mindig, most is fantasztikus hangulatban zajlott. Természetesen nagyon finom ételek készültek: disznótoros hurka, kolbász, sültmáj, szárma, pörkölt és még sok más finomság. Az asszonyok nagy szeretettel és törődéssel, finom süteményeket és pogácsákat sütöttek. Épp egy ilyen rendezvényre van szüksége az embernek egy átlagos hétvégén, hogy a friss levegőn, jó társaságban, jó hangulatban elengedje a hétköznapi gondokat. A disznófeldolgozás hagyományát és az ilyenkor szokásos ételeket, azok készítésének folyamatát is megismerhették a fiatalabbak. Ez az egyedüli lehetőség arra, hogy a fiatalok betekintést kapjanak abba, hogyan csinálták régen a kolbászt, és hogyan zajlott egy hagyományos disznótor. Sajnos a mai rohanó világban feledésbe merülnek a régi szokások, összejövetelek, disznóvágások, amikor az egész család együtt lehetett.

Aktívan kezdte az újévet a Pélmonostor MKE. Ismét megszervezték a hagyományos disznótort, igaz, hogy családiasabb légkörben, de a jó hangulat nem maradt el. Az egyesület elnök asszonya, Ágh Izabella lapunknak elmondta, számára milyen érzés így kezdeni az évet.
– A hagyományokhoz híven ismét megszerveztük a disznótort, idén egy új mozzanatot vittünk bele. Már tavaly is próbálkoztunk azzal, hogy a fiatalabbakat valahogy ösztönözzük a segítségre. Az a különleges, hogy idén a kolbászt ők töltik, de természetesen itt vannak az idősebbek, akik súgnak a háttérből, a fő böllérek azonban a tánccsoport tagjai, akik ez által megismerkedhetnek a technikával. A szülők is támogatták ezt a kezdeményezést, elmondásuk szerint így a fiatalabb generáció is megtanulhatja és megismerheti a disznótor fortélyait. Emlékszem rá, gyermekként a nagymamámnál 20-30 fő is volt egy disznótorban. Mi ezeket a hagyományokat elevenítjük fel. Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez nem az első nap volt, amit ledolgoztak az emberek, már előző nap megtörténtek az előkészületek, rendbe kellett hozni az udvart, itt a fiatalok is besegítettek, az asszonyok pedig megfőzték a szármát. Ez a rendezvény még be sem fejeződött, mi már a következő eseményen gondolkodunk, méghozzá a Vince napon, amikor majd megkóstoljuk a disznótoros finomságokat. A hurkák különlegesek és jellegzetesek, a mi konyhánkra jellemző, mint például a véres és kásás hurka. A fő hangsúly azon van, hogy összejöjjünk, együtt legyünk akár több generáció is, érezzék, hogy ők is részesei ennek a közösségnek, sőt hiába vagyunk mi idősebbek, ha nem lesz kinek átadni ezt az egész közösségi tevékenységet. Fontos, hogy mind együtt, apraja-nagyja együtt dolgozzon és egymásnak örüljünk – nyilatkozta lapunknak Ágh Izabella.

Csaplár Sándor lapunknak elmesélte, mi volt a feladata a Pélmonostor MKE által szervezett hagyományos disznótoron, és hogy alakult ez a rendezvény.
– A disznótort már évek óta szervezzük. Mint mindig, idén is családi hangulatban telt ez a jelentős esemény. Egy kis változatosság történt, ezúttal fél disznót dolgoztunk fel, de így is akadt bőven munka. Már a reggeli órákban szorgoskodtunk, az asszonyok a sült májat készítették a “mesterek” részére, és finom pogácsával, pálinkával és forralt borral kínáltuk őket. Ez még csak a bemelegítés, hiszen kemény munka jellemzi ezt a napot. Rengeteg finomság készült el, amit jóízűen fogyasztottunk élő zene mellett. Az előző évekre jellemző látványosság volt a több méteres kolbász. Az ilyen összejövetelek mindig jót tesznek a léleknek. Mi mindent úgy csináltunk, ahogy őseinktől tanultuk – mondta el lapunknak Csaplár Sándor.

László Mária minden évben részt vesz a hagyományos disznótoron és lapunknak elmesélte, mi mindent készítettek, és mit jelent ez az esemény ennek a kis közösségnek.
– Mi asszonyok ez alkalommal is kivettük a részünket a munkából. Reggel májat és töpörtős pogácsát, majd többféle süteményt, hájas kiflit, fánkot és egyéb finomságokat sütöttünk. A munkák csak úgy követték egymást, hiszen mire kisült az egyik adag, már készítettük a következőt. A sültmáj mellé házi savanyúságot kínáltunk, amit szintén mi csináltunk. Egy igazán gazdag és színes kínálattal vendégeltük meg az odalátogatókat. Jó érzés látni, amikor ilyen szép számban jelennek meg. Mi már nagyon vártuk ezt az eseményt, mert ilyenkor társalgunk, beszélgetünk és ez nagyon sokat jelent a számunkra, elmondhatom, remekül éreztük magunkat – tudtuk meg László Máriától.

A disznótor fő célja a barátkozás, társalgás és együttlét volt, emellett pedig az is fontos, hogy a fiatalokat bevonják a munkába, és tanuljanak valami újat. A Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttestől érkezett egy dolgos kis csapat, akik szerettek volna besegíteni az idősebbeknek. Elmondásuk szerint, sok új dolgot tanultak, és jól érezték magukat. Köztük volt Simon Dominik is, aki örömmel vállalta el a kolbász töltését.
– A barátaimmal mindig szívesen segítünk a rendezvényeken. Ilyenkor mi is tanulunk valamit, ugyanakkor kisegítjük az idősebbeket, hogy gyorsabban elkészüljünk a munkával. A magam és a többiek nevében is azt mondhatom, hogy remek volt a hangulat. Az biztos, hogy a jövőben is számíthatnak ránk a rendezvények lebonyolításában, hiszen ez nekünk és az elkövetkező generációnak is sokat jelenthet – hallottuk Dominiktól.

V. D.