Hagyományos disznótor Pélmonostoron

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

A Pélmonostori Magyar Kultúregyesület január 13-án szervezte meg a hagyományos disznótort. Az eseményt az egyesület fennállása óta minden évben megszervezik a pélmonostori Magyar Házban.

Az idei év mindenképpen jelentős az egyesület életében, hiszen a Pélmonostor MKE 1998-ban, húsz éve alakult. A disznótort is a huszadik alkalommal szerveztük meg – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Ágh Izabellától.

Az egyesület aktív tagjai már korán reggel összegyűltek, hogy megkezdjék a disznóvágást, amelyre napok óta készültünk. Más időket élünk az egyesületben, az előző évekhez képest nehezebbek a körülmények, de ennek ellenére dolgozunk. Tagjaink ugyanúgy részt vesznek a rendezvényeinken, szakcsoportjaink is működnek, ugyanazzal a lendülettel és szeretettel dolgoznak, ahogy eddig. Valójában minden nap történik valami a Magyar Házban, hiszen hétfőn tart próbát a kistánccsoport, szerdán az asszonykórus, csütörtökön a nagytánccsoport és ilyenkor a hagyományőrzők is összeülnek kártyázni, beszélgetni, pénteken a játszóházat tartjuk – mondta az elnök.

Ágh Izabella azt mondja nagy szükség van az ilyen rendezvényekre is, mint a disznótor. Ilyenkor együtt van az egész csapat.

A disznótor is egy csapatépítő program. Ezzel az eseménnyel nyitjuk meg az évet. Ezután következik majd a farsang, az évadnyitó koncert, a húsvét és így sorra jönnek az események. Szükség van ezekre a programokra ebben az időben, amikor mindenki csak az interneten kommunikál. Fontosak a személyi kapcsolatok, fontos, hogy meglátogassuk egymást és örüljünk egymásnak – mondta végezetül Izabella.

A Pélmonostor MKE erre a rendezvényre meghívta az egyesületek képviselőit, így a baranyai egyesületek mellett távolabbról is jöttek vendégek.