Hagyományőrző táborban

Horvátországi Magyar Napló Kásád Kiemelt cikk

Július 3. és 8. között a Kásádi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat meghívására hagyományőrző táborban vehettek részt az újbezdáni gyerekek. Az öt napos tábor sok érdekes programmal várta a résztvevőket.

Kásád Magyarország legdélebbi településeként ismert. A többségében sokácok által lakott településen Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is működik. Egy nyertes pályázat keretében alkalmuk nyílt a szomszédos Újbezdánból táborozókat invitálni egy hagyományőrző táborba, amely ötnapos volt.

Kásád polgármestere, Bosnyák Zoltán kereste fel a népzenei műhelyünk vezetőjét, Tomkó Saroltát és ajánlotta ezt a remek lehetőséget. A tanárnő közvetítette a meghívást az Újbezáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület tagságba tartozó gyerekeknek, akik egész évben kitartóan dolgoztak az egyesület szakcsoprtjaiban, így a nyaralási lehetőség egyben jutalom értékű volt az egész évi kitartó munkáért. Persze nem csak a csoportokban dolgozó gyerekeket toboroztuk erre az alkalmora, hanem az alsós korosztályba tartozókat általában – modta el lapunknak Sipos Zsivics Tünde, az egyesület elnöke.

A program vezetője Antalovics Istvánné, a Nemzeti Művelődési Intézet kásádi munkatársa volt. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a program keretében a résztvevők megismerhessék Kásád község településtörténetét és népművészetét, bemutatta az 1984-ben létrehozott kásádi sokác tájházat, előadásai és foglalkozásai révén pedig belátást nyertek a sokác kultúrába. Ezen kívül a programban szerepelt még Beremend nevezetességeinek megtekintése – az Iskolamúzeum, a Megbékélés Kápolna -, de látogatást tettek Siklóson is az „Apró Paták” Lovas Sport Egyesületnél, ahol lehetőségük volt lovagolni, íjászkodni, fúvócsövezni, majd részt venni egy középkori katonai bemutatón, ahol korabeli fegyverekkel, katonai öltözékkel és harcmodorral ismerkedhettek meg.

A gyerekek elmondása szerint a beremendi László János által vezetett kovácsműhelyben eltöltött nap nyerte el leginkább a többség tetszését, ahol sajátkezűleg készíthettek ajándéktárgyakat, kemencében sült hagyományos ételeket, és élvezhették a kalandpark által nyújtott lehetőségeket, majd a lovaskocsizást, emellett persze a strandolás is toronymagasan a kedvelt programok közé tartozott.

Pintér Viola 8 éves, ez volt élete első tábora:

 • Nekem nagyon tetszett a tábor. Legjobban a lovaglás és a strandolás nyerte el a tetszésemet, de valójában minden nagyon jó volt, a késő esti lefekvésen kívül, de mindemellett ilyen táborba jövőre is szívesen elmegyek.

Faragó Manuel 9 éves, ő is először táborozott:

 • Jól éreztem magam a táborban. Különösen két program nyerte el a tetszésemet, a strandolás és a kovácsműhely kalandparkja, hogy mindenféle középkori fegyvert, kardot és pajzsot kipróbálhattunk, de itt volt alkalmam életemben először kipróbálni a lovaglást is.
 • Kásádon ugyan számos rendezvény kerül megtartásra az év folyamán, mint amilyen a gyermeknap, a majális, falunap, ádventi programok, korábban volt busójárás is, de minden bizonnyal a legismertebb a sokác lakodalmas, mégis idén első alkalommal került megrendzésre egy ilyen jellegű tábor, melynek helyszínéül az önkormányzat nemrég felépített kulcsosháza szolgált – mondta el Antalovics Istvánné, a program vezetője.
 • Ez úton is megköszönöm Bosnyák Zoltán polgármester úrnak a meghívást, Tomkó Sarolta közvetítését, a szervezők és a helyiek rokonszenves vendéglátását és az óriási lehetőséget, amellyel gyermekeinket megajándékozták ebben az öt napos táborban. Nem utolsó sorban a szülők segítségét is, akik vállaták a kísérői feladatokat. Bízom abban, hogy ez a megkezdett együttműködés a Kásádi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és egyesületünk között, hosszú távú lesz, és hogy nemsokára viszonozni tudjuk majd a gesztust, és vendégül láthatjuk Újbezdánban a kásádi gyerekeket – hangsúlyozta végül az egyesület elnöke.

M.LJ.

5 Hagyományőrző tábor (2) 5 Hagyományőrző tábor (3) 5 Hagyományőrző tábor (4) 5 Hagyományőrző tábor (5) 5 Hagyományőrző tábor (13) 5 Hagyományőrző tábor 3 5 Hagyományőrző tábor 4

SAMSUNG