Hagyományőrző táborban Kásádon

Horvátországi Magyar Napló Kásád Kiemelt cikk

Július 8. és 12. között a Kásádi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat felajánlásának köszönhetően hagyományőrző táborban vehettek részt az újbezdáni gyerekek. Az három napos tábor sok érdekes programmal várta a résztvevőket.

Kásád Magyarország legdélebbi településeként ismert. A többségében magyrországi horvátok által lakott településen Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is működik. Egy nyertes pályázat keretében alkalmuk nyílt a szomszédos Újbezdánból táborozókat invitálni egy hagyományőrző táborba, amely három napos volt. A résztvevők zömét az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportjának tagjai tették ki – jutalom volt ez egész éves kitartó munkájukért.

  • Idén második alklaommal volt lehetőségünk részt venni ebben a táborban és nagyon hálásak vagyunk Kásád polgármesterének, Bosnyák Zoltánnak, aki lehetővé tette számunkra a részvételt. – modta el lapunknak Sipos Zsivics Tünde, az újbezdáni egyesület elnöke.

A tábor programa révén a résztvevők megismerhették Kásád község településtörténetét és népművészetét. Ezen kívül a programban szerepelt még Beremend nevezetességeinek megtekintése – az Iskolamúzeum, a Megbékélés Kápolna -, de látogatást tettek a Siklósi Várban is. A gyerekek elmondása szerint a beremendi László János által vezetett kovácsműhelyben eltöltött nap nyerte el leginkább a többség tetszését, ahol sajátkezűleg készíthettek ajándéktárgyakat, kemencében sült hagyományos ételeket, és élvezhették a kalandpark által nyújtott lehetőségeket, majd a lovaskocsizást, emellett persze a strandolás is toronymagasan a kedvelt programok közé tartozott.