Hadisír-kiállítás nyílt a párkányi múzeumban

Párkány Emberek

Hadisírok nyomában címmel nyílt kiállítás a párkányi múzeumban, amely a Memoriae Patrum Honismereti Társulás, a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, valamint a Bényi Múzeum közös szervezésében valósulhatott meg.

A barti Bréda Tivadar sok éve foglalkozik hazai magyar hadisírkutatással, hivatalosan a párkányi székhelyű LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás keretén belül végezte munkáját 2017 és 2019 között. Ennek eredményeként is jött létre a magyar állam anyagi támogatásával a Központi katonai emlékhely Barton, amely e szervezet keretében, és neve alatt jött létre, de már az új társulás nevében került átadásra. 2017-ben a társulás együttműködési szerződést kötött a szentendrei központú Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesülettel, mellyel közös kiállításokat is szerveznek.

Fotó: Bokor Réka

A Memoriae Patrum Honismereti Társulást 2019 májusában hozták létre, mivel az előző társulás (LIMES-ANAVUM) nem országos szinten működő civil szervezet. Az újonnan létrejött civil szervezet önálló, aktív tevékenységet fejt ki.

A Bényi Múzeum létezése Kvitek Marian nevéhez fűződik, aki huszonöt éve foglalkozik régi katonai eszközök, dokumentumok gyűjtésével, és 41 alkalommal volt kiállítása a régióban. Terjedelmes gyűjteménye miatt helyi múzeummá volt „kénytelen” átalakítani a saját lakását, a múzeum létrehozása ugyan folyamatban van, de anyagi támogatás hiányában késik.

Fotó: Bokor Réka

A párkányi múzeumban megnyitott kiállítás részben a szentendrei egyesület dokumentumait tükrözi nagyon intenzív és eredményes Kárpát-medencei kutatómunkájukról, s a barti székhelyű MPHT által végzett szlovákiai magyar hadisírkutatás eredményeit mutatja be nyolc panelon.

A kiállítás szerdánként és vasárnap délután tekinthető meg a párkányi múzeumban október 18-ig.

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC