Gróf Esterházy helytállásáról emlékeztek meg

Kassa Emberek

Március 10-én vasárnap, mint ahogy már évek óta, a Kassai Polgári Klub (KPK) és a Major család szervezésében megemlékeznek gróf Esterházy János születésének évfordulójáról a Csáky-Dessewffy palota udvarán elhelyezett mellszobornál, mely Bocskai Istvánéval együtt méltó helyre való áthelyezését várja.

Az ünnepséget Palenčárné Csáji Ildikó, a KPK elnöke nyitotta meg, majd a résztvevők egyperces néma csönddel adóztak a minap elhunyt Csala András mérnöknek, a KPK oszlopos tagjának. Az ünnepség szónoka, Gris Emese Diána kassai magyar konzul emlékezett meg a hős gróf helytállásáról, emberi tisztességéről.

Ismertette a vértanú politikus életpályáját és utóéletét, mely a mi vállunkon nyugszik.

Cselekedetei megérdemlik, hogy különleges tiszteletben részesüljenek, ezért megkezdődtek boldoggá avatásának előkészületei. 2018 novemberében a Vatikán engedélyezte Esterházy János boldoggá avatási eljárásának megindítását. Idén januárban a krakkói püspöki palota kápolnájában esküt tett a gróf boldoggá avatását előkészítő magyar, szlovák, lengyel és cseh szakértőkből álló történészbizottság is.

Pásztor Zoltán püspöki helynök rövid beszédében párhuzamot vont a gróf és a három kassai vértanú között, akiknek halálára idén emlékezünk, hiszen pontosan 400 éve történt ez a szomorú esemény.

Béres Viktor elszavalta Horváth Lóránt Himnusz ezerszáz évre című versét.

Palenčárné ismertette, hogy Esterházy boldoggá avatási perének első nyilvános ülésére március 25-én, 12 órai kezdettel a krakkói érseki kápolnában (Franciszkanska u. 3.) kerül sor. Ezt megelőzően az Assisi Szent Ferenc-bazilikában (Plac Wszystkich Świętych 5), 10.30-kor szentmise lesz, melyet a gróf boldoggá avatásáért és a közép-európai nemzetek megbékélésért mutatnak be. Jelentkezni az táltosposta címen lehet. Az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület autóbuszt indít az eseményre.

A koszorúzás után a nagyjából félszáznyi jelenlévő Orémus Péter fuvolakísérete mellett elénekelte a Szózatot. Mivel ez a nap a székely szabadság napja, illendőnek tartottuk, hogy székely zászlóval tisztelegjünk a vértanú politikus előtt.

Forrás: Balassa Zoltán, Felvidék.ma/SZAKC

Kassán székely zászlóval tisztelegtek Esterházy János emléke előtt