Grendel Lajosra emlékeztek

Somorja Emberek

A somorjai Moziban Grendel Lajosra emlékeztek február 21-én. A rendezvény a Somorjai Kaszinó és a Mozi Klub szervezésében valósult meg. Az emlékest vendégeivel, Tőzsér Árpáddal és N. Tóth Anikóval az est házigazdája, Mészáros Sándor, a Kalligram kiadó főszerkesztője beszélgetett.

A tavaly decemberben elhunyt Grendel Lajos, Kossuth-díjas felvidéki magyar író a Madách Kiadó, majd a rendszerváltást követően több irodalmi folyóirat szerkesztője, illetve főszerkesztője – köztük az Irodalmi Szemle, a Kalligram folyóiratok vezető szerkesztője –, valamint a Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének az oktatója volt. Grendelről, életéről, írói munkásságáról olyanok beszélgettek a somorjai kávéházban, akik közelről ismerték.

Tőzsér Árpád költő, író, irodalomkritikus és N. Tóth Anikó író, irodalomtörténész, egyetemi oktató válaszoltak a Kalligram kiadó főszerkesztőjének, Mészáros Sándor írónak, irodalomtörténésznek a kérdéseire. A beszélgető estet a Somorjai Kaszinó nevű független civil kezdeményezés szervezte.

A Nyárfás Károly és Bucsuházy István által működtetett Somorjai Kaszinó „a közművelődés, a közhasznú eszmecsere és a kellemes társalgás” egyesülete önkéntes alapon, nulla cent költségvetésből 2014 óta szervez vitaesteteket a városban. A Grendel-est a 28. rendezvényük volt.

Forrás: Szabados Kati, Ma7

Bővebben: https://muzsa.sk/irodalom/tele-borondokkel-tavozott-n-grendel-emlekestet-tartottak-somorjan