Greenpeace és a GMO

Magyarország Kiemelt cikk

Aranyrizs: Adja fel a Greenpeace a GMO-ellenességét!

 

110 Nobel-díjas kéri a Greenpeacet, hogy adják fel a GMO-ellenességüket. A nyílt levelet aláíró kutatók és tudósok arra kérik a világ legismertebb zöldszervezetét, hogy fejezze be a genetikailag módosított élőlények (GMO) elleni hadjáratát.

 

Kifejezetten egy növényről van szó most, egy genetikailag módosított rizsfajtáról, ami támogatói szerint segíthetne a fejlődő világ országaiban tapasztalt, a gyerekek között vaksághoz és halálhoz is vezető A-vitamin-hiányon. Arra kérik a Greenpeacet és támogatóikat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat azoknak a gazdálkodóknak és vásárlóknak a tapasztalataira hagyatkozva, akik fogyasztottak már genetikailag módosított növényeket, illetve vegyék figyelembe a különféle tudományos szervezetek és szabályzó ügynökségek állásfoglalását. És ezek alapján hagyjanak fel úgy általában a GMO-ellenes kampányukkal és a Golden Rice nevű rizsfajta elleni kampánnyal is.

A kampányt Richard Roberts, a New England Biolabs vezető kutatója indította. A Washington Postnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a Greenpeace szerinte csak rá akar ijeszteni az emberekre. Pedig ő maga is támogatja a szervezet számos akcióját. Abban bízik, hogy a levél hatására is a zöldszervezetnél belátják, hogy ebben az ügyben tévedtek és olyan témákra fognak utána fókuszálni, miket sokkal jobban és helyesebben képviselhetnek.

Nem a Greenpeace az egyetlen, ami GMO-ellenes kampányt folytat, de mint a világ egyik legismertebb környezetvédő szervezetének, komoly hangja van a kérdésben. Ezért lehettek ők a levél címzettje. Roberts számítása szerint jelenleg 296 Nobel-díjas él a Földön, ebből péntek délelőttre 110-en írták alá a levelet. A kampánynak van egy honlapja is, ott olvasható a teljes levél. Az aláírókhoz több mint 1300 kutató csatlakozott már.  A szintén Nobel-díjas sejtbiológus, Randy Schekman arról beszélt a Postnak, hogy nagyon furcsállja, hogy egy szervezet, ami más témák, például a klímaváltozás vagy az oltások esetében annyira ad a tudomány szavára, akkor egy olyan téma esetében, ami a világ mezőgazdasági jövőjének szempontjából ennyire fontos, pont ellenkezően járjon el.

A levél kitér arra is, hogy tudományos és szabályzó testületek újra és újra határozottan kiálltak amellett, hogy a genetikailag módosított növények és élelmiszerek egészségesek, sőt, lehet hogy egészségesebbek, mint a más termesztési eljárásokban előállított növények. Emellett írják azt is, hogy egyetlen ismert esetről sem tudni, amikor valakinél negatív egészségügyi mellékhatást regisztráltak volna.

A Greenpeace levélben válaszolt.

Mint írták, szó nincs arról, hogy bárki blokkolná a Golden Rice bevezetését. A terméket jelenleg nem is lehet forgalmazni, mivel hiába a 20 évnyi kutatás, nem bizonyult hatásosnak. Ezt szerintük a Nemzetközi Rizskutatási Intézet is megerősítette. Ezért szerintük a Nobel-díjasok levele egy olyan kérdést feszeget, ami nem is létezik. Szerintük a vállalatok túlhypeolják a Golden Rice-t, hogy ezzel kövezzék ki az utat a többi, profitot ígérő GMO engedélyezése előtt. A Greenpeace úgy látja, hogy a fejlődő országokban jelentkező problémát változatosabb étrenddel, ökogazdálkodással és az élelmiszerhez való jobb hozzáféréssel lehetne inkább biztosítani- írta a a 444.hu.

GMO kísérleti alanyai a kínai gyerekek?

A Greenpeace állítása szerint Kínában gyerekeket használtak kísérleti alanyként, és etettek genetikailag módosított rizzsel egy amerikai-kínai közös kutatás érdekében. A kínai hatóságok tagadják a vádakat, és az ügy kivizsgálását ígérték.

forrás: greenfo.hu