Fülemülék éjszakája Zentagunarason

Zentagunaras Kiemelt cikk

Új helyszínen, szerény részvétel mellett zajlott a program

A hagyományossá vált Fülemülék éjszakáját a Topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár hetedik alkalommal szervezte meg.

Mint minden évben, az idén is az volt a program fő célja, hogy megismertessék az embereket a közvetlen környezetünkben élő énekesmadarakkal, elsősorban a fülemülével (Luscinia megarhynchos), melynek éneke ebben az időszakban gyakorta hallható a bokros, fákkal sűrűn benőtt területeken. A fülemüle, vagy más néven csalogány, vidékünk egyik legismertebb énekesmadara. Miközben más énekesmadarainkat jellegzetes színeik teszik ismertté, a fülemülét jellegzetes énekhangja. Ez a kis énekesmadár nemcsak Európában, hanem Kelet- és Közép-Ázsiában is jelen van mint költő faj. A mindössze 16 centiméteres, nagyjából 17–24 grammos, szürke és vörösesbarna színekbe öltözött madár rovarokkal, férgekkel táplálkozik, így a kártevő rovarok egyik fő pusztítója.

Az egyesület Zentagunarason első ízben rendezte meg a programot, amelynek megvalósulása nagyban függött az időjárástól.

Zentagunaras központjában szerény létszámú csoport verődött össze erre az alkalomra. A központból szakmai vezetéssel indultak el a helyi egészségházig, útba ejtve a templomot, a vadászházat, valamint a sportpályát.

A túra sikerességét kedvezően befolyásolta az esős időjárás is, mivel – ahogy azt a túra szakmai vezetője is megerősítette – az eső utáni időszak a fülemülék számára nagyon hasonló a hajnali, illetve kora reggeli időszakhoz, amikor aktívan énekelnek a hímek. Ezúttal is számos helyen hallhattuk az éneküket. Útközben természetesen megfigyelhettünk más madárfajokat is, például feketerigót, fácánt, örvös galambot, szarkát.

Az idén a topolyai Fülemülék éjszakáját az időjárás számlájára írható résztvevőhiány miatt későbbi időpontban, május 12-én, pénteken tartják meg. A helyszín változatlan. Kishegyesen a meghirdetett időpontban, május 13-án, szombaton lesz a Fülemülék éjszakája. A séta az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola elől a vasútállomás felé tart majd.

Forrás: Magyar Szó

arcus01