Fried István irodalomtörténész Márairól

Kassa Emberek

Fried István irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem professzora tartott előadást Márai Sándor, a huszadik század koronatanúja címmel az író halálának 30. évfordulója alkalmából Kassán. Mint mondta, Márai végigélt egy nem könnyű és nem boldog évszázadot, nem könnyen és nem boldogan.

A rendezvényt a Mészáros utca 35. szám alatt tartották, a Grosschmid család egykori házában, amely ma a nemrég megnyitott Márai Sándor Emlékkiállításnak ad otthont. Az est házigazdája Ötvös Anna Márai-kutató volt.

Fried István úgy fogalmazott, Márai Sándor végigélt egy nem könnyű és nem boldog évszázadot, nem könnyen és nem boldogan, de valamennyiünk számára levonta a tanulságokat, és ezeken el kell gondolkodnunk. „Az egyik nagy tanulság, hogy nem szabad megsértődni. Szabad ellenállni, utálkozni, hátat fordítani, mindent szabad, csak megsértődni nem. A másik tanulság, amelyet a Füves könyvben írt: gondold meg, hogy csak az ember olvas. A harmadik tanulság pedig az egész életmű, hogy milyen körülmények között milyen válaszokat lehet adni a kor kihívásaira. Márpedig ez a kor nagyon kegyetlen kihívásokkal zaklatta nemcsak a kassai, hanem valamennyi polgári és nem polgári illetékességű ember életét itt, a Kárpát-medencében. Különböző időpontokban különböző népcsoportoknak tett fel nagyon kellemetlen kérdéseket. A helytállás, a túlélés, az ellenállás, a megmaradás kérdéseit” – mondta.

Forrás: Fábián Gergő, Ma7
https://ma7.sk/kultura/marairol-kassan-azert-ment-el-mert-nem-engedtek-hallgatni