Főztek, nyírtak, szórakoztak

Ilonafalva Hírek

Juhászok és mezőgazdasági termelők ötödik találkozója Ilonafaluban

A Magyarkanizsa Község Agráruniója keretében működő Kapitány-réti Juhászok Egyesülete, valamint a Mezőgazdászok Egyesülete és Gazdakör június 16-án ötödik alkalommal rendezte meg a juhászok és mezőgazdasági termelők találkozóját az ilonafalui (Vojvoda Zimonjić) futballpályán. A rendezvényt Lackó Róbert, a magyarkanizsai helyi közösség elnöke és Huzsvár Ervin, a mezőgazdasággal és gazdasággal megbízott községi tanácstag nyitotta meg.

A mára már letűnt, hajdanán szebb időket is megélt pásztorvilágnak emléket állító találkozó keretében a délibábos melegben birkapaprikás főzésében és hagyományos kézi birkanyírásban mérhették össze tudásukat a jelentkezők. A főzőversenyre öttagú csapatok nevezhettek be. A rendezvény idején a juhtenyésztők és az érdeklődők számára lábasjószág-kiállítást szerveztek a rendezők. Az állatokat díjazták is.

A házigazda egyesületek lovas programokkal, látványos népi művelődési műsorral, gyermekprogramokkal – például malac- és kecskefogó versennyel –, mezőgépek bemutatójával, kirakodóvásárral, házias ételekkel és italokkal várták az odalátogatókat.

Balázs Tibor fő szervező, aki maga is juhtenyésztő, elégedetten nyilatkozott a rendezvény sikeréről:

– Közel száz versenyzőnk volt idén, akik főzésben, süteménykészítésben és pálinkaversenyben mérettették meg magukat. A főzőverseny nemcsak azért nagyon fontos része a juhászfesztiválnak, mert mi, bácskaiak szeretünk enni, hanem azért, mert ez még egy élő hagyomány. A birkapörkölt főzésének módja apáról fiúra, sőt leányra is száll, minden család büszke saját főzőtudományára. A vendégeink pedig örülnek, hiszen jobbnál jobb étkek közül válogathatnak. A pörköltek mellett kitűnő sajtok is illatoztak egyes sátrak felől, nem beszélve a kiváló pálinkákról. Mindezek ellenére számomra a birkanyíró verseny volt a nap fénypontja, hiszen főállásban juhtartással foglalkozom, s talán ezzel jár az is, hogy nagyon szeretem a járást, a pusztánkat. Kéttucatnyi nyíró érkezett ma hozzánk, hogy megmérkőzzön. A birkanyírás komoly mesterség, nem is mindig a juhász végzi, hanem a nyíró. A kettő nem ugyanaz, mindenesetre igazi nyírók komoly versenyét láthatta ma a publikum.

A legjobb pörköltet kis bográcsban Gubik Jolán főzte, aki Orompartról jött, míg a nagy bogrács kategóriában az ilonafalui Kálmán József győzedelmeskedett. A fődíjat és a vele járó vándorfakanalat, valamint forgószéket Serfőző Klára vihette haza a nap végén Gombosfaluba. A birkanyírás ez évi győztese Klebecskó Péter lett Gunarasról.

A rendezvényt Magyarkanizsa önkormányzata, valamint Szecsei Szilveszter és Tandari László vállalkozók támogatták, jelenlétükkel pedig Felvidékről, Magyarországról és Erdélyből érkezett résztvevők is megtisztelték, így lassan, de biztosan nemzetközivé növi ki magát az ilonafalui találkozó.

Forrás: Magyar Szó

birkanyiras