Folklórfesztivál a várban

Erdély Emberek

A Maros Művészegyüttes életében a 2019-es évad

az eddigi legmozgalmasabbnak ígérkezik – legalábbis ezt állítja Barabási Attila-Csabaigazgató, aki felvázolta idei terveiket, amelyek között néhány újdonság is van. Ezekről beszélgettünk a napokban az igazgatóval.

– A korábbi évadokhoz viszonyítva a Maros Művészegyüttesnek az utóbbi időben sikerült sokszínűbbé tenni műsorát. Nemcsak az autentikus folklórt előtérbe helyező előadásokat mutatott be, hanem táncszínházi, prózai színházi kísérlettel is próbálkozott. Az idén pedig egy nagyszabású, nemzetközi folklórfesztivált szeretnénk szervezni más kulturális intézményekkel, a marosvásárhelyi és a megyei önkormányzattal közösen – foglalta össze terveiket az igazgató, majd kifejtette:

– A prózai színházi előadást néptáncokkal fűszerezve, a Maros Művészegyüttes, a Spectrum Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatával közösen december elején bemutatta Tamási Áron Tündöklő Jeromos című darabját. Három előadásunk volt, a közönség visszajelzéséből ítélve van igény rá, így szeretnénk folytatni. A tavasszal azonban a három intézmény saját programja miatt nem lesz egyszerű a darabban részt vevő színészek, táncosok fellépésének egyeztetése. Erre keresünk megoldást. Továbbra is műsoron tartjuk a Kicsi Svejk háborúja táncszínházi produkciót. Ezt az előadást az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozóján a közönség szerette és a szakma is jól fogadta. Már készülünk egy olyan autentikus folklórelőadással, amelyet falu- és városnapokra, különböző néptáncfesztiválokra viszünk el. Ez nem annyira a színpadi technikán alapszik, mivel nappal, szabadtéri színpadokon lépünk fel, emiatt inkább a néptáncra és a muzsikára, énekre helyezzük a hangsúlyt. Valószínű, hogy március 8-án mutatjuk be Varga János rendezésében hat tájegység (Kalotaszeg, Sóvidék, Bukovina, Mezőség, Küküllőmente, Nyárádmente) táncaiból összeállított produkciónkat.

Márciusban többállomásos magyarországi turnéra készülünk. Március másodikán Budapesten szervezik a székely bált, amelynek a házigazdája Maros megye, így itt is jelen leszünk egy előadással. Hazajövünk, majd a már említett bemutatót követően március 10-étől kéthetes turnén veszünk részt Nyugat-Magyarországon. Az új autentikus előadáson kívül még két előadást, a Kicsi Svejk háborúját és a Szép Palkót elvisszük többek között Zalaegerszegre, Zala megye több településére, majd Celldömölkre és Budapestre is. Az idén a március 15-én Pápán tart ünnepi előadást a Maros Művészegyüttes.

Áprilisban itthon is játsszuk a már említett produkcióinkat, és felújítjuk a Tündöklő Jeromost. Ugyanakkor – ugyancsak Varga János rendezésében – hozzáfogunk egy másik folklórelőadás előkészítéséhez, amelyet szeptemberben mutatunk be.

Májusban a negyedik alkalommal szervezik meg Budapesten a Székely Fesztivált, amelyen három megye kulturális együttesei vesznek részt. Tavaly mi voltunk a házigazdák, az idén is részt veszünk az igen népszerű rendezvényen. Közben a május 23. és 26-a közötti időszakra meghívást kaptunk a Manchesterben megrendezendő Góbé fesztiválra. Tavaly a Hargita megyei kollégák vettek részt, az idén a Maros Művészegyüttest várják. A rendezvényt Magyarországról, de leginkább Erdélyből származó magyarok szervezik. Mivel sok a vegyes család, így várhatóan több angol is megtekinti a műsorunkat, ezért ez jó alkalom arra, hogy megismerjék népi kultúránkat.

Mint ismeretes, hagyományos szervezői, fellépői vagyunk a Csűrszínháznak. A tavaly jól sikerült a gyereknapi rendezvényünk, az ideinek is mi leszünk a házigazdái. Az idén a pápalátogatás miatt valószínű, hogy június másodikán egész napos programra várjuk nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is. A tavalyi rendezvényhez képest kibővítjük a kínálatot. A színpadi előadás mellett néptánc-, népdaltanítás, vetélkedő, kézműves-foglalkozás, táncház várja majd az érdeklődőket. Egy előadással részt veszünk a Csűrszínházi Napokon is, majd ezután következik a jól megérdemelt szabadság. Ez idő alatt viszont nem mindenki pihen. Nagyon sok kolléga ilyenkor részt vesz oktatóként különböző néptánctáborokban. A nyári vakációt követően augusztus második hetétől folytatjuk a tevékenységet, amikor intenzívebben készülünk a szeptemberi bemutatóra. Ezt az előadást visszük majd el októberben az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek találkozójára, amely az idén Csíkszeredában lesz.

Az említett turnékon kívül meghívtak Németországba és Ciprusra, ahova immár több éve hagyományosan visszatérünk. Az idén a magyar társulatot várják. Mérlegeljük, hogy hova tudunk eljutni, mivel olyan zsúfolt a műsortervünk, hogy elég nehezen tudunk eleget tenni a felkéréseknek. Mivel szeretnénk minden korosztályt megszólítani, azt is tervezzük, hogy felújítjuk a Mátyás király álruhái című, legsikeresebb gyerekelőadást, és azt is bemutatjuk az említett produkciókon kívül.

Hogy előadásaink anyagi fedezetén javítsunk, többéves mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy egyesületet, amelyen keresztül pályázhatunk. Így született meg a Pro Folk Dance Egyesület, amellyel immár sikeresen pályáztunk a Tündöklő Jeromos költségeinek fedezésére. És ez ösztönzött arra is, hogy többéves tervünket az idén valóra váltsuk. A budapesti Hagyományok Házával közösen szeretnénk többnapos, nagyszabású hagyományőrző folklórfesztivált szervezni májusban a marosvásárhelyi várban. Ezen román, magyar, roma és szász néptáncot, hagyományokat mutatnánk be. Az előadások mellett néprajzi fórumok lennének, kézművessátrakat állítanánk fel, ahol interaktív módon ismerkedhetnek meg az érdeklődők a különböző hagyományos foglalkozásokkal, de gondoltunk fotó- és népviselet-kiállításra is. Meghívnánk autentikus adatközlőket, akiktől az érdeklődők elleshetik a figurákat, egyéni népzenei és népdalelőadókat, és vendégül látnánk a szabadkai néptáncegyüttest is. Természetesen táncházzal várnánk esténként vendégeinket, és az igazi csemege a gasztronómiai bemutató lenne. Egyelőre átirattal fordultunk a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben kérjük, hogy bocsássa rendelkezésünkre a helyszínt. Szeretnénk partnerként bevonni a megyei múzeumot, a Visit Mures egyesületet. Remélem, potenciális partnereink támogatnak, és jól fogadják majd ezt a kezdeményezést, amely a város egyik márkajegye, turisztikai vonzerővel bíró fesztiválja lehetne és felzárkózna a Marosvásárhelyi Napok, a Forgatag, az őszi fesztiválok sorába.

Néhány szót a román társulatról, amely a tavaly, a centenáriumi évben nagyon sok meghívást kapott, és majdnem mindenhova az idén is visszavárják a csapatot, így szeretnénk minden meghívásnak eleget tenni. A társulat igen népszerű Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó megyében, valamint Bukarestben is. Tagjai az idén egy újabb autentikus folklórelőadással készülnek. Eltérően az előző műsoroktól, amelyekben helyet kaptak többek között dobrudzsai, olténiai, havasalföldi táncok, az idén az erdélyi folklórkincset – többek között az igen eredeti máramarosi táncokat – mutatják be. A rendező és a koreográfus Marin Barbu. A társulat vezetője Teodor Ţogorean aligazgató, zenekarvezető Bámbó Zoltán, tánckarvezető Cerghedi Florin. Nem készülnek újabb – táncszínházi jellegű – műsorral, viszont azon igyekeznek, hogy az autentikus néptánc bemutatása mellett a műsorban megjelenjenek különböző szokások, úgymint a téli ünnepkör, a lakodalmas menet, amelyet a román népi kultúrát szerető emberek kedvelnek és elvárnak. Így ezt a vonalat igyekszünk megtartani az idén a román társulatnál, és természetesen mindenki jelen lesz a már említett tavaszi marosvásárhelyi folklórfesztiválon, amely közös ügyünk.