Fénylett Vince, teli lesz a pince

Bajsa Kiemelt cikk

A bajsai Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete megszervezte a Vince-napi szőlőszentelőt és vesszőmetszést. Az esemény hóesésben és erős szélben kezdődött, de a borbatárokat ez sem tántorította el attól, hogy eleget tegyenek a hagyománynak. Mengyán Károly, az egyesület elnöke először lemetszett egy veszőt a szőlőtőkéről, majd borral meglocsolta a szőlőt a jó termés reményében.

– A szőlő, amit megmetszettünk, egyelőre nagyon jól néz ki. Nem érte fagykár, és remélem, hogy az előttünk álló időszakban sem fogja. Azt mondják, hogy Vince napja után kezdünk kimenni a télből, de a mostani Vince-nap nem így mutatta, ugyanis esett a hó. Az eddigiek alapján reméljük, hogy nagyon jó termésünk lesz. Ha nem éri semmi a tőkéket, és bírjuk permetezni, akkor jó termés és jó bor lesz – mondta el Mengyán, majd arról is szólt, hogy a bajsai borok kiváló minőséget képviselnek. A legutóbbi temerini borversenyen is nagyon szép eredményekkel tértek haza a bajsai borászok.
A Vince-napi hagyományokhoz hozzátartozott valamikor, hogy az emberek összejöttek, és bejárták az összes szőlőkertet. Ez így működött, és a borászok abban is hittek, hogy ha ezen a napon sok bort isznak, akkor sok szőlő fog teremni, amiből sok jó bor készül – mondta el az egyesület elnöke.
– Ilyenkor megmetsszük a szőlőt, és meglátjuk, hogy milyen állapotban van. Ebből következtetünk a termésre, emellett pedig borral meglocsoljuk a tőkéket, hogy minél nagyobb fürtök legyenek, és minél többet teremjen. Ez a lényege a Vince-napi szőlőszentelőnek – fogalmazott Mengyán.

A Telecskai-dombok borrégió komoly potenciált rejt magában – mondta el Lackovics Károly, a bajsai Agios Dimitrios Borrend nagymestere.
– Támogatjuk ezt, és minden napot, ami a borászathoz kötődik. Bajsa erős gyökere lehet ennek a régi-új megmozdulásnak, mert régen nagyon sok szőlő volt ezen a vidéken, és most újra felívelő tendenciát mutat. Ez az év első borászeseménye, ami megmutatja, hogy a borászok egy összetartó társaság. Úgy gondoljuk, hogy a borkultúra és a szőlészet fejlődni fog itt, a Telecskai-dombokon – mondta el a nagymester, majd arról is szólt, hogy a Telecskai-dombok borrégióban huszonhat borászat működik, ami szép szám. Bajsán hat-hét borász van, aki komolyabban foglalkozik ezzel. Bízunk benne, hogy az európai uniós szabványok szerint itt is elfogadott lesz, hogy a kis borászok is tudják árusítani a borukat a pincéjüktől. Ez nem fogja rosszul érinteni a nagy borászatokat, mert a jó borokat könnyű eladni. Az már más kérdés, hogy milyen áron lehet értékesíteni, de a jó bort nem nehéz eladni – fogalmazott a nagymester.
Az idei bajsai Vince-napi borszentelőt egy fiatal borász és szőlész, Tóth György Attila szőlejében tartották meg. A borász az édesapjától vette át a szőlőskertet, és ma már több ezer tőkével gazdálkodik.
– Tizenkét éve foglalkozom szőlészettel, amit apukámtól örököltem meg. Jelenleg hétezer tőke szőlőm van. Háromezer tőke olaszrizling, háromezer tőke cabernet franc, amit tavaly telepítettem, és van ezer tőke kékfrankosom. Tavaly kiváló volt a szőlőtermés, amiből nagyon jó borok készültek. A temerini verseny Szerbia egyik legnevesebb ilyen jellegű rendezvénye, ahol két arany- és egy ezüstérmet szereztem – mondta el Tóth, aki reméli, hogy nem jönnek nagyobb fagyok a szőlőre, és a Vince-napi jóslás beválik: jó termés lesz.

VENYIGESZENTELÉS BÁCSKOSSUTHFALVÁN

Tizenkettedik éve szervez Vince-napi venyigeszentelő ünnepséget a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete. A hétvégén a szakadó hóesésben a Dimalis borászat szőlősében, a Sila Kft. területén gyűltek össze a termelők áldást kérni az idei fürtökre, illetve hogy lemetsszenek és vázába helyezzenek néhány „termésjósló” vesszőt. A helyzetre való tekintettel az Id. Kovács Gyula iskola diákjainak verses-énekes közreműködése nélkül kezdődött a rendezvény, így a Rizling elnöke, Fábrik Attila köszöntötte a megjelent helyi gazdákat és a hozzájuk csatlakozott jánoshalmi borász vendégeket, amihez Germán Ágnes Szőlő című költeményét hívta segítségül. A vers utolsó sora, „jövőre is bő termésért imádkozunk”, utal arra, hogy a szőlész és a gyümölcsész felsőbb segítségért fohászkodik a jó termés érdekében, illetve hogy a fagyok és a jégverés kerülje el a kerteket.
– Vince napján a szőlőtermelők emberöltőkön át figyelték az időjárást, és szép napos, avagy világítóan fényes havas időjárás esetén jó termésben reménykedtek, ellenkező esetben rossz évet jósoltak. Több „bölcs” megfigyelést is lejegyeztek ehhez kapcsolódóan, így például: Hogyha fénylik Vince, megtelik borral a pince vagy Ha fényes Vince, tele lesz a pince, illetve Ha ködös Vince, akkor üres lesz a pince. Amennyiben az idei időjárásjósló nap beváltja azt, amit előre jelez, akkor készíthetjük a hordókat őszre – sorolta mosolyogva a Rizling elnöke a népi megfigyeléseket. Az ünnepségen elsőként Tóth József plébános, majd Móricz Árpád református lelkipásztor mondott fohászt az idei termésért és a belőle készült bor minőségéért.

A Dimalis borászat a Sila Kft. és az AgroDima Kft. közös vállalkozása. Méhes Béla igazgatótól megtudtuk, hogy a termésjósló hagyományoknak eleget téve ezúttal a rajnairizling-vesszőket metszették meg. Előtte megöntözték a tőkéket jóféle borral, és finomságokkal díszítették. A kolbász a hosszú szőlőfürtöt szimbolizálja, a kolbászhússal töltött gömböc pedig a kövér szőlőszemek jelképe.

Forrás: Magyar Szó