Felvidéki újságíróképzés

Rimaszombat Emberek

A fotóriporteri munka alapjait bemutató előadással végéhez ért szombaton a Pro Media Alapítvány újságíróképzésének első szakasza. Az ismét a rimaszombati Csillagházban tartott záró képzésnapon a tanfolyamot sikeresen abszolválók tanúsítványt kaptak a képzés elvégzéséről, illetve részleteket tudhattak meg annak második szakaszáról, a nyári gyakorlatról.

A felvidéki magyar középiskolák diákjait megcélzó képzést az újságírás népszerűsítése, illetve az utánpótláshiánnyal küszködő szakma ezen gondjainak orvoslásának célkitűzése mentén tavaly indította a Pro Media Alapítvány. A képzést egy kilenc megállós bemutatkozó körút előzte meg, amely során az alapítvány és az általa működtetett Ma7 médiacsalád munkatársai Pozsonytól Nagykaposig az ország déli részének több jelentős magyar oktatási nyelvű gimnáziumában mutatták be a programot.

A hangsúlyosan gyakorlati képzés első, 2018/19-es évada tavaly novemberben indult, a Ma7 médiacsalád munkatársainak és a szakma más neves magyarországi képviselőinek oktatói részvételével. A képzés első szakaszában, az újságíró szakma egyes szegmenseinek – a hírügynökségi újságírás, a nyomtatott és az internetes sajtó, a rádiózás, a televíziózás, illetve a fotóriporteri munka és a média új műfajainak – alapjaival és gyakorlatával ismerkedhettek meg a résztvevők. A képzés első évadára 34-en jelentkeztek, közülük 15-en vettek részt a programban. A képzés első – április 27-én zárult – szakaszának sikeres elvégzéséről 12-en szereztek tanúsítványt. Nekik, a Pro Media Alapítvány és a Ma7 médiacsalád nevében, gratulálunk!

A képzés első szakaszát sikerrel abszolválók többsége meghívást kap a képzés második – kizárólag gyakorlati – szakaszára is, amely a tervek szerint ez év júliusában indul.

A Pro Media Alapítvány a 2019/20-as tanévben is folytatni tervezi újságíróképzését, így a téma iránt érdeklődő középiskolásoknak ismét alkalmuk nyílik majd a részvételre. A viszonylag nagy eddigi érdeklődés, illetve a korábban jelentkezettek nagy regionális megoszlása és az ebből adódó utazási gondok kikerülésének céljával, a képzés második évadát várhatóan párhuzamosan több helyszínen valósítjuk meg.

Forrás: Ma7/SZAKC

https://ma7.sk/kozelet/aktualis/befejezodott-a-pro-media-alapitvany-ujsagirokepzesenek-elso-szakasza